Kvinna avled efter vårdmiss – bedömdes vara berusad

Nu anmäler sjukvården sig själva enligt Lex Maria, efter ett tragiskt dödsfall. En kvinna som fått en hjärnblödning misstogs för berusad, och togs till arresten där hon fick hjärtstopp. Senare avled hon till följd av detta.

Ambulanspersonalen som tillkallades till Västerviks resecentrum bedömde att kvinnan var berusad, och därför omhändertog polisen henne och satte henne i arresten.

Ambulanspersonalen som tillkallades till Västerviks resecentrum bedömde att kvinnan var berusad, och därför omhändertog polisen henne och satte henne i arresten.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Västervik2023-05-12 14:34

Det är chefläkaren på Länssjukhuset i Kalmar, Gunhild Nordesjö Haglund, som anmält händelsen. Hon är nämligen också ansvarig för ambulanssjukvården i hela länet.

Händelsen inträffade dock i Västervik, enligt Dagens Västervik som pratat med kvinnans anhöriga.

De berättar i sin artikel att kvinnan var på väg hem med buss från jobbet i Linköping, när hon började må dåligt. Hon kräktes, blev yr och uppträdde förvirrat. 

När hon kliver av bussen på Västerviks resecentrum är det med vingliga steg och hon hamnar nerspydd i vägkanten, berättar de vidare för Dagens Västervik.

Ambulans tillkallas. De ringer också hennes partner som understryker att kvinnan i princip aldrig dricker alkohol. Likafullt bedömer de henne som berusad och hon tas till arresten.

Nordesjö Haglund skriver i sin Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att kvinnan omhändertogs enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (lob). I arresten drabbas hon dock av hjärtstopp och hon förs till sjukhus med ambulans.

"Där konstateras en hjärnblödning som bedöms vara det som orsakades kvinnans symtom som liknande berusning. Patient avled senare till följd av detta", skriver hon och fortsätter:

"Åtgärder är vidtagna för att minska risken för upprepning av händelsen."

Lex Maria

Vid en lex Maria-anmälan gör verksamheten först en internutredning kring det inträffade. IVO granskar sedan utredningen och bedömer om de planerade åtgärderna uppfyller kraven på hög patientsäkerhet. 

Avsikten är att verksamheten ska dra lärdom av det inträffade för att kunna undvika liknande händelser i framtiden. Ett annat syfte är att den drabbade patienten (eller anhöriga/närstående) så långt som möjligt ska få klarhet i vad som inträffat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!