Kvicksilver i avloppen på Gertrudsvik
Efter en undersökningar av avloppsnätet på Gertrudsvik står det klart att kvicksilver förekommer på flera ställen. Västerviks kommun kräver nu att landstinget, som orsakat giftspridningen, tar fram ett förslag på hur man ska sanera ledningarna.
De största kvicksilverhalterna har hittats i ledningar nedströms från den före detta tandläkarmottagningen på området.
- Det kommer säkert delvis därifrån, men man har hittat kvicksilver både nedströms och uppströms om mottagningen, så det är möjligt att det finns fler källor.
Men det finns även andra teorier om vad som kan ha orsakat spridningen uppåt.
- Min bedömning är att det kan ha samband med ett stopp i avloppet, så att slam tryckts uppströms, säger Ove Pettersson på Sweden recycling, företaget som genomfört undersökningen. Sönderslagna termometrar och andra mätinstrument kan också ha förekommit inom vårdverksamheten.
Kommunen begär en sanering av ledningarna för att förhindra att kvicksilvret sprider sig.
- Det man är rädd för är att det ska läcka ut så att det hamnar i slammet på reningsverket. Där vill man inte ha det, säger Elin Nilsson.
Nu sitter föroreningarna fast i slammet på insidan av ledningarna, men om det hamnar i reningsverket kan det medföra att det inte kan använda sina slamrester som gödsel i jordbruk.
Det högst uppmätta värdet i undersökningen är 64 milligran kvicksilver per kilo torrsubstans. Det finns inga gränsvärden för hur mycket kvicksilver det får finnas i avloppsrör, men för att få sprida slam från reningsverket får värdet inte överstiga 2,5 milligram.
Den före detta tandläkarmottagningen är sedan tidigare sanerad från kvicksilver men runt om i området finns alltså rester kvar.
Kommunens miljö- och byggnadskontor anser att de förorenade ledningarna bör tas bort helt och hållet och ersättas med nya, om det inte blir för dyrt.
Ett annat alternativ är, enligt Sweden recycling, att spola ledningarna rena med en högtryckstvätt, och sedan samla upp det förorenade vattnet och ta hand om det som farligt avfall. Landstinger har två månader på sig att komma fram till ett förslag och ta fram kostnadsberäkningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!