Det är drygt 20 år sedan förra gången kvarnen fick nya vingar. Med de nya vingarna följde instruktioner om hur man undviker att vingarna av trä ruttnar upp.
- Det stora problemet med väderkvarnar i dag är att de står stilla året runt, säger Göran Blom, som sysslar med renovering av kvarnar.
- Vingarna ska tjäras regelbundet, och det har man gjort i Loftahammar, däremot måste vingarna vridas en aning med jämna mellanrum för att de delar som får ta emot vatten får en chans att torka ur.
Förra gången som vingarna byttes var 1991 och då byttes även "gångåsen", den genomgående axeln som vingarna är fästa på och som driver själva kvarnverket.
- Gångåsen hade klarat sig fint och därför behövde vi bara byta själva vingarna, säger Herbert Johansson, ordförande i Loftahammars hembygdsförening.
Förra gången monterades allt på marken och med hjälp av två kranar lyftes "propellern" på plats. Den här gången sattes vingarna fast en och en.
Från "gångåsen" går balkar ut, de kallas "rår" och på dem fästs själva vingarna med hjälp av tre järnkrampor och en genomgående bult.
Vingarna har tillverkats i Loftahammar, men hålen har Göran Blom och hans medhjälpare gjort. Det är väldigt viktigt att hålen görs med rätt vinkel för att vingen ska få rätt vridning i den karaktäristiska propellerformen.
Förberedelserna började på onsdagen och på torsdag eftermiddag var allting klart.
- Vi är väldigt tacksamma över att kvarnen åter har vingar, säger Herbert Johansson. Det kommer att kosta föreningen en hel del, bara materialet går på 50 000 kronor, men nu ser den ut som en kvarn igen.
Runt 15 medlemmar har varit delaktiga i renoveringen på olika sätt.
- Att mala med kvarnen är en dröm, men nu nöjer vi oss med att vingarna är på plats så länge, säger Herbert Johansson.