Kustbevakningen positiv till skärpt lag mot sjöfylleri

Sänk promillegränsen för sjöfylleri och utöka antalet alkotest på sjön. Det föreslår justitieminister Thomas Bodström för att minska antalet olyckor till sjöss.

Positiv. Kjell Dahlstedt på Kustbevakningen är positiv till justitieminister Thomas Bodströms förslag om att införa hårdare regler på sjön. FOTO: MATTIAS AHLM

Positiv. Kjell Dahlstedt på Kustbevakningen är positiv till justitieminister Thomas Bodströms förslag om att införa hårdare regler på sjön. FOTO: MATTIAS AHLM

Foto:

Västervik2006-07-07 00:25
- Det är fel att vi inte har en tydlig reglering när det gäller sjöfylleri, säger han i en kommentar till TT.
Dagens regler anses av många vara allt för generösa. Personal på Kustbevakningen som Västerviks-Tidningen talat med vittnar om hur svårt det är att stoppa påverkade båtförare och sedan få dem dömda.
- Vi har fall där personer haft upp till 1,6 promille alkohol i blodet men ändå inte blivit dömda, säger Kjell Dahlstedt, regioninspektör på Kustbevakningen i Kalmar län.

De regler som gäller i dag gör det tillåtet att framföra en båt trots att föraren druckit flera öl eller snapsar. Så länge båtföraren inte är en uppenbar fara för andra kan han eller hon dömas först vid en promillehalt på 1,0.
Men nu flaggar alltså justitieminister Thomas Bodström för skärpta regler.
Enligt de uppgifter som presenterades i går ska den nya lagen göra det straffbart att framföra en båt redan vid mellan 0,2 och 0,5 promille alkohol i blodet. Enda undantaget ska vara om båten är under sju meter och har en maxfart på sju knop.
- Vi har inte bestämt än exakt var gränsen för sjöfylleri ska gå. Men helt klart vill vi ha en skärpning, säger Thomas Bodström till Dagens Nyheter och förklarar att förslaget förhoppningsvis ska vara klart till nästa sommar.

Justitieministern föreslår också fler regelbundna kontroller till sjöss. Om förslaget går igenom ska polisen och Kustbevakningen i framtiden kunna göra utandningsprov på båtförare liknande dem som i dag görs på bilister på landets vägar.
I dag saknas den möjligheten - något som Kjell Dahlstedt säger försvårar arbetet när Kustbevakningen är ute på sjön.

- I dag måste det finnas andra skäl för att vi ska kunna stoppa en sjöfyllerist. Det kan till exempel vara att båtförare kör för fort eller är oaktsamma, men vi har inte rätt att bara stoppa vem som helst bara för att kontrollera om de druckit för mycket, säger han och fortsätter:
- Det är klart att jag är positiv till att vi får större befogenheter. Vår personal har utbildningen och vi jobbar ju ändå för samhället så då är det bra om vi lättare kan göra kontroller och ta förare med alkohol i blodet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om