– Min bild är att det går åt rätt håll. Det finns mer att göra. Det finns utvecklingsområden. Utvecklingsområden som kommunen är på och arbetar med, säger Johnny Rönnfjord, rådgivare på Svensk näringsliv i Kalmar och Kronobergs län, när han ska sammanfatta årets undersökning.
På tisdagsmorgonen presenterade han siffrorna för länets kommuner vid ett möte på Stadshotellet i Västervik. Däremot får vi vänta innan vi ser vilken placering Västerviks får i riket. Redan nu står det klart att årets betyg, 3,5, ligger exakt på riksgenomsnittet. Rönnfjord låter förstå att hade man räknat på någon decimal extra hade Västervik hamnat över rikssnittet.
114 företag i kommunen har deltagit i undersökningen.
Kommunens starkaste grenar är tryggheten i kommunen och tillgången på bredband.
De frågor där Västervik som företagskommun fått lägst betyg är infrastrukturen och kompetensförsörjningen. Att Västervik får låga betyg när det gäller infrastruktur är inget nytt enligt Rönnfjord.
– Västervik och Oskarshamn låg lägst i landet förra året.
Nytt för i år är att fler kommuner runt om i landet börjat tala om infrastrukturen som ett problem.
Västervik har sina bästa kategorier i grenarna trygghet och tillgång till bredband. På frågor som rör kommunens arbete som tillstånd-, tillsyn- och kontroll får Västerviks kommun generellt höga betyg. Betyg som ligger över riksgenomsnittet.
Samtidigt så är det inom det området som Johnny Rönnfjord tycker att kommunen ska arbeta vidare om man vill bidra till bättre näringslivsklimat i Västervik.
– Det är där den stora massan av företag har kontakt med kommunen.
Under många år fick Västerviks kommun kritik för att det fanns verksamheter i de kommunala bolagen som anklagades för att konkurrera med privata företag. Den kritiken framkommer inte i årets undersökning. Johnny Rönnfjord tror att det bero på att kommunen jobbat med frågan.
Kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) gläds särskilt åt det höga betyget som rör trygghet:
– Det är ju en fråga som fått väldigt stor betydelse.
Han pekar på att kommunen jobbar med en av de svaga punkterna, kompetensförsörjningen. Han nämner den kompetensförsörjningsdag som man arrangerade för ett tag sedan, arbetet på campus och att en mobilapp är på gång.
– Kommunen ska göra det som vi kan göra.
Per Sjöstrand, näringslivsutvecklare i Västervik, säger att Svenskt näringslivs undersökning är viktig framförallt om man använder den tillsammans med andra undersökningar för att få en mer fullständig bild. Svaret om tryggheten i kommunen rimmar väl med den trygghetsundersökning som gjorts inom polisens region syd.
Organisationen Sveriges kommuner och regioner gör mätningar av kommuners service och myndighetsutövning gentemot företag. Även i den mätningen placerar sig Västervik högt.
Svenskt näringslivs undersökning bygger på uppfattningar och åsikter bland företagare. Vid morgonmötet tar en tjänsteman på en annan kommun upp hur man kortat handläggningstiden för bygglov kraftigt. Trots det lever bilden av långa handläggningstider kvar bland många.
Gör det undersökningen osäker?
Per Sjöstrand svarar att för att förändra attityder så måste man berätta om vad man göra och vad som fungerar bra.
– Men vi ska ju inte försöka snacka oss till ett bra resultat.