Kurs hjälper släktforskare på rätt väg

På Gamleby Folkhögskola hålls den här veckan en släktforskarkurs för elfte året i rad. Över 30 elever från hela landet har samlats för att byta erfarenheter och få tips och råd om allt som har med släktforskning att göra.

Bara på ytan. Barbro Eriksson Schlagerström har släktforskat i några år, men har en så länge bara hunnit upptäcka en liten del av den barnrika släkten. Holger Kanth är ordförande i  Tjust Släktforskarförening som ordnar kursen tillsammans med Gamleby Folkhögskola. Foto: Anders Liljegren

Bara på ytan. Barbro Eriksson Schlagerström har släktforskat i några år, men har en så länge bara hunnit upptäcka en liten del av den barnrika släkten. Holger Kanth är ordförande i Tjust Släktforskarförening som ordnar kursen tillsammans med Gamleby Folkhögskola. Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2005-08-12 00:25
- Jag hade ingen aning om att jag hade släkt här, säger Barbro Eriksson Schagerström. Hon är född i Stockholm och när hon flyttade till Dalhem för några år sedan fick hon reda på att hennes släkt ursprungligen kom från byn. En bekant som släktforskade upptäckte hur det låg till, och för tre år sedan gick Barbro sin första kurs på skolan i Gamleby.
- Det är väldigt givande, säger hon. Jag vill se vilka som bor kvar där idag. Nu är jag nere på 1600-talet och har tre torp att gå på.

Barbros släkt på mammans sida är valloner, och dagens andra föreläsning på kursen "Fördjupa din släktforskning i olika ämnesområden" var just på temat valloner. Maj-Britt Nergård har rest till Gamleby från hemmet i Ludvika och föreläste om "De okända vallonerna". Hon släktforskar själv och har skrivit en doktorsavhandling i ämnet.
- Släktforskning kring valloner innebär vissa problem. Svenskarna kunde inte återge namnen på rätt sätt, så därför är det svårt att hitta rätt. Namnen har försvenskats och vallonerna flyttade mycket, de arbetade på bruken och när ett nytt grundades flyttade de med arbetet.

Det är Gamleby folkhögskola som tillsammans med Tjust Släktforskarförening ordnar den veckolånga kursen. Ämnena är många och föreläsningarna spänner mellan ämnen som "Latin för släktforskare" till "Bildbehandling och Internet." Enligt släktforskarföreningens ordförande Holger Kanth kommer man som släktforskare in på så många olika områden i jakten på sina förfäder.
- Vad sysslar min person med? Hur såg det ut där de bodde? Släktforskning och hembygdsforskning är väldigt nära varandra. Hela samhället kommer in.
Tjust släktforskarförening firar 20-årsjubileum i år, och har närmare 700 medlemmar. Men Holger Kanth tycker det är synd att inte fler yngre är intresserade av forskningen.
- Det är viktigt att veta bakgrunden till varför vårt samhälle ser ut som det gör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om