När Björn Ulvaeus i torsdags berättade om sina planer för Slottsholmen på Frukostsoffan Visfestivalen var det ett par hundra personer på plats. När Kronobergs landshövding Kristina Alsér, Regiondirektören för regionförbundet i Kalmar län, Håkan Brynielsson och Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson tillsammans med moderatorn Per Johansson samtalade i går var det ett 30-tal människor på plats. Anledningen till manfallet är nog lika enkel som begriplig: ingen känd Västerviksson fanns på plats för att ge besked om hotell och lägenhetskomplex.
Likväl hade gästerna mycket att säga om länet, kommunen och staden - och till viss del berörde detta Ulvaeus byggprojekt. Under diskussionen talades det ingående om dialogens fördelar mellan myndigheter, företag och vanligt folk. Per Johansson undrade om han kunde ställa direkta frågor om nybyggen till länsstyrelsen, vilket Alsér kunde bekräfta, men bara till en gräns.
- Vi kan inte gå in och bli konsult, kommenterade hon.
I anslutning till Ulvaeus och andra projekt riktades ett stort intresse mot henne. Det är som bekant länsstyrelsen som med hänvisning till riksintressen hittills satt stopp för Ulvaeus. Men något konkret svar om hans projekt kunde Alsér dock inte ge. Hon representerar Kronobergs län och är inte insatt i de specifika omständigheterna i Västervik. Kalmar läns landshövding, Stefan Carlsson, var ursprungligen inbjuden, men på grund av familjeskäl kunde han inte närvara. Och det var därför Alsér fanns på plats.
- Länsstyrelsen är statens förlängda arm och vi söker hållbar utveckling. Därför söker vi samtal och dialog. Vi måste lätta på våra rullar och inte bara hålla oss i lagboken. Vi måste samtala mycket, mycket mera och inte avslöja vår kunskap först när vi tar beslut. Vi ska vara en service-organisation, säger Kristina Alsér.
Länsstyrelsens inflytande tydliggjordes av vad Håkan Brynielsson berättade, att länsstyrelsen avgör om de planerade investeringarna på tre miljarder kronor i Västervik och två andra kommuner i länet blir av eller inte.
- Länsstyrelsens beslut är avgörande, säger han.
Brynielsson berättade om en OECD-rapport där Kalmar län beskrivs som en lyckad region.
- Kalmar län är den region där exporten ökat mest, plus 37 procent, en siffra som är mycket bra i jämförelse med andra län, även om man mäter per capita. Regionen är konkurrenskraftig.
Han berättade även att stadens representanter inte riktigt ser stadens potential. Denna åsikt delar han med OECD-medarbetaren Bill Thompson.
- Den här regionen har en enorm potential, men ser den inte själv. Man måste skapa miljöer som gör att människor vill flytta hit och samtidigt starta företag. William Thompson gjorde en egen studie och tittade i alla backpackers bibel Lonely planet. I denna elementära bok står det ingenting om Kalmar län. Han tycker att vi är för snälla här och att vi måste bli kaxigare, ta för oss och inte vara så återhållsamma.