Kulturhistoria skyddas bättre i ny lag

Ny brandskyddslag gäller från årsskiftet. Tonvikt på systematiskt brandskyddsarbete.

Håkan Olsen och Roger Landelius från räddningstjänsten i Västervik informerade fastighetsägare i Västervik om den nya brandskyddslagen. Foto: ANDERS STEINER

Håkan Olsen och Roger Landelius från räddningstjänsten i Västervik informerade fastighetsägare i Västervik om den nya brandskyddslagen. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2004-06-02 01:00
Sedan årsskiftet gäller en ny brandskyddslag och på ett möte i Fastighetsägarnas regi igår informerades fastighetsägare i Västervik om den nya lagen.
Den nya lagen, lagen om skydd mot olyckor (LSO), är en ramlag, det vill säga att den inte detaljstyr brandskyddsarbetet utan lämnar öppet för olika lösningar.
Huvuddragen i lagen är att alla fastighetsägare, oavsett om det rör sig om villaägare eller flerbostadshusägare, ska arbeta med systematiskt brandskyddsarbete. Vissa fastighetsägare ska lämna en skriftlig redogörelse över brandskyddet till räddningstjänsten. Dessutom har tillsynen (det som tidigare hette brandsyn) blivit behovsstyrd. I lagen finns ett handlingsprogram för det förebyggande arbetet och ett för räddningstjänsten.
Nytt är också att lagen tar hänsyn till lokala förhållanden och låter kommunfullmäktige fastställa handlingsprogram för respektive kommun. I Västervik kommer handlingsprogrammet att fastställas i höst. Dessutom skärps kraven på att skydda kulturhistoriskt intressant bebyggelse.
Tanken är att kommunerna i hela länet ska samarbeta om att upprätta handlingsplaner för brandskyddsarbetet.
- Vi tjänstemän kommer att så långt vi tror det möjligt föreslå för politiker att det blir så lika som möjligt, säger brandingenjören Håkan Olsen.
Det systematiska brandskyddsarbetet är ett kvalitetssäkringssystem som innebär att fastighetsägaren bland annat upprättar en brandskyddsorganisation, gör en dokumentation och genomför utbildningar. Med jämna mellanrum görs en uppföljning och en uppdatering av rutinerna.
- Vi rekommenderar fastighetsägare att skriva ner hur det är och sedan fundera på hur de vill ha det, säger ställföreträdande räddningschef Roger Landelius.
Vid en tillsyn kan räddningstjänsten titta på dokumentationen och säga om fastighetsägaren har missat något.
För en del byggnader finns ett krav på dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet. Det gäller dem där det finns brandskyddsinstallationer, som till exempel ett sprinklersystem, som behöver underhållas eller styras samt byggnader där en brand kan skada samhällsintressen eller kulturhistoriska värden.
Dokumentation krävs också av vissa verksamheter och organisationer. Till exempel där det finns stor risk att elden sprider sig, där det samlas mycket människor eller där det finns vårdinrättningar.
En skriftlig redogörelse, som till skillnad från dokumentationen lämnas in till räddningstjänsten på en särskild blankett. Berörda fastighetsägare kommer att informeras om detta. Redogörelsen kommer bland annat att användas för planering av räddningstjänstens tillsynsarbete. De som ska lämna redogörelse för brandskyddsarbetet är bland andra vårdinrättningar, hotell, samlingslokaler och industrier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om