Kulturåret 2020
– Det har varit ett ganska nattsvart år för kulturen, säger Maria Rudbo.
I stället för att uppleva kultur på plats har vi till stor del fått nöja oss med digitala upplevelser.
Vilka negativa följder har coronapandemin haft för kulturen i Västervik 2020?
– Många arrangemang och evenemang har ju skjutits upp och ställts in, vilket påverkar människor mer än man kanske tror. Att dessutom stänga våra mötesplatser påverkar både unga och äldre. Även om vi sett resultat av stor kreativitet gällande omställning utifrån de nya förutsättningarna finns det trots allt mycket som inte kan genomföras digitalt.
– Rent ekonomiskt är det lokalt framför allt kulturföreningar inom kulturarvsområdet som drabbats mest inom den ideella sektorn, främst sådana som har stora fasta kostnader och är beroende av intäkter för sin verksamhet, som till exempel Smalspåret, Tjust allmogebåtar och våra museer. Sedan är självklart alla enskilda kulturutövare och företag drabbade när allt stängs ner och ställs in.
– Oro är något som drabbat oss alla, på bred front.
Vilka positiva följder har pandemin lett till i Västervik 2020?
– Vi har lärt oss mycket när vi tvingats tänka om och tänka nytt. Pandemin har helt klart påskyndat den digitala utvecklingen. Många har varit väldigt kreativa med det digitala.
– I ett större perspektiv har vi till liten del fått ett utökat utbud, då vi fått se vissa delar av branschen växa trots i många fall en osäker vinstmarginal, till exempel genom en högkonjunktur för tv- och streamingtjänster, en växande spelvärld, ett utökat antal poddar och att inspelningar av ljudböcker ökat.
Vad hade du planerat för kulturen i Västervik 2020, som inte blivit av?
– Vi hade ett väldigt stort söktryck gällande utvecklingsbidrag för publika arrangemang i början av året. Ansökningarna gällde både större och mindre arrangemang, vilka sedan inte kunde genomföras under året. Vi hade också planerat en hel del scenkonstföreställningar för barn, unga och familj. Dessutom ställdes ju alla våra ordinarie traditionella firanden in, som Valborgs- och nationaldagsfirandet, samt kulturskolans konserter och föreställningar likväl som arrangemang inom bibliotek och fritidsgårdar.
– Jag måste ändå lyfta att både verksamheter och föreningar har ställt om på ett fantastiskt sätt utifrån förutsättningarna, så till viss del har vi ändå haft möjlighet att ta del av viss kultur, kanske på ett helt nytt sätt. Men visst längtar vi efter gemensamma upplevelser och öppna mötesplatser!
Nämn en kulturhöjdpunkt i Västervik 2020?
– Med tanke på förutsättningarna under året måste jag ändå säga att det känns fantastiskt att vi kunde genomföra en internationell street art-festival i norra kommundelen genom stöd från Tjustbygdens Sparbank, även om vissa anpassningar fick göras. Det var också härligt att Visfestivalen kunde genomföras på ett lite annorlunda sätt.
Vari ligger Västerviks styrka inom kulturområdet idag?
– Kanske är det framför allt inom musik- och konstområdet som vi identifierar en styrka. Men Västerviks kommun har ett enormt kulturellt kapitalt i vårt rika och spännande kulturarv, något som vi kanske ibland är lite hemmablinda för. Det finns också ett fantastiskt ideellt engagemang inom det lokala kulturlivet, med många aktiva föreningar.
Vari ligger Västerviks svagheter, inom kulturen?
– Som i många mindre kommuner har vi svårt att kunna ta del av ett brett utbud och ha möjlighet att uppleva den professionella kulturen. Vi saknar en väl fungerande gästspelsscen och en kulturell mötesplats som också ger möjlighet till eget skapande. Det är vore även önskvärt att få till en barnkulturgaranti, för att ge alla barn och unga samma möjlighet att uppleva och utöva kultur.
– En annan svaghet är att medelåldern hos de som är engagerade ideellt är ganska hög. När det gäller unga som engagerar sig inom kultur så är det främst genom Kulturskolan. Där har vi försökt hålla igång verksamheten digitalt, i den mån det har varit möjligt. Det har sett lite olika ut men främst är det den individuella musikundervisningen som fortsatt.
Vilken kulturyttring skulle du vilja se blomma fram mer?
– Tillgången till bredden av upplevelser är viktig. Genom statliga medel besöks Västervik förhoppningsvis av Cirkus Cirkör under våren, vilket arrangeras av skolans kultursamordnare. Olika former av scenkonst är ett välkommet tillskott för att öka bredden av konst och kultur.
Det stöd som kulturen fått under pandemin, hur ser du på det?
– Generellt är ju branschen oerhört svårt drabbad av pandemin, så allt stöd är välkommet. Det är glädjande att se att även mindre lokala kulturföreningar har fått statligt stöd beviljat. Det återstår dock att se i vilken mån kulturlivet har möjlighet att återhämta sig efter det här. Det finns en risk att delar av kulturlivet inte kommer att överleva på sikt. Utifrån det lokala perspektivet har föreningslivet ändå klarat sig relativt väl, med hjälp av de stödåtgärder som genomförts.
Har du själv utövat någon form av kultur under 2020?
– Året har väl framför allt präglats av filmkonsumtion, via streaming. Jag har sett mycket mer dokumentärfilm och serier under året som gått. Men jag har även lyssnat mycket på musik och tagit del av litteratur.
Vilken typ av kulturupplevelse längtar du personligen mest till, efter corona?
– Streaming inget önskvärt substitut när det gäller till exempel scenkonst. En gemensam upplevelse av stark scennärvaro är en helt annan form av upplevelse. Jag längtar framför allt efter att uppleva en större dansproduktion, men också att besöka utställningar, höra livemusik och att se film på bio.
Vilka är dina farhågor inför 2021?
– Att större delen av året fortsatt kommer att präglas av corona-pandemin. Det finns också en farhåga att delar av kultursektorn kommer att få svårt att återhämta sig, vilket kan komma att ge konsekvenser även på lång sikt.
Vilka är dina förhoppningar inför 2021?
– Att vi sakta men säkert kan börja återgå till det vi alla längtar efter, att vi kan öppna upp våra verksamheter och komma igång med utvecklingen av de nya idéer som väckts under det gångna året. Vi ser också fram emot att kunna börja använda vår nya biblioteksbuss som äntligen anlände till kommunen i slutet av 2020.