Andelen invånare med ekonomiskt bistånd i Västerviks kommun var i somras den lägsta sedan åtminstone 2014. Det visar den senaste, preliminära, statistiken från Socialstyrelsen.
Totalt fick 0,6 procent av befolkningen bistånd, vilket är en minskning med 30 personer jämfört med i våras. Det är även färre än förra sommaren.
VT har berättat om 36-åriga Angelica, som tycker det är en byråkratisk djungel att få bistånd. Även Linda Åkerman, som ligger bakom projektet Vinternatt, vittnar om att det är svårt för socialt utsatta att få hjälp.
På Västerviks kommun ligger försörjningsstöd under kommunstyrelsen, där Ulf Kullin är förvaltningschef. Han känner inte igen bilden av att det skulle vara svårt att söka stöd.
– Vi har valt att till ganska stor del ha kvar socialsekreterare som jobbar med försörjningsstöd, medan många går mot en helt digitaliserad hantering. Det är just för att kunna stötta, svara i telefon och ta emot besök för att hjälpa klienterna att komma rätt. Men det finns säkert många som behöver mycket stöd och hjälp.
Färre får socialbidrag nu än på länge. Är det färre som har det svårt eller kan det vara så att det är svårare att få bidrag?
– Jag är ganska övertygad om att det beror på att det är färre som har det svårt. Vi har bara drygt fem procents arbetslöshet.
Den senaste rapporten från Arbetsförmedlingen visar att Västerviks kommun har en starkare utveckling på arbetsmarknaden än i resten av länet. Under september månad rapporterade kommunen en total arbetslöshet på 5,5 procent.