Kullen bjuder ro och skönhet

Dagens vykort kommer från Odensviholms gård. Här i en av hagarna, uppe på Djurgårdskullen, finns Karin Löwenborgs smultronställe. - Det är väldigt vackert och vilsamt här, säger hon, och blickar ut över den glittrande Kyrksjön

Vacker utsikt från Djurgårdskullen vid Odensviholm. Karin Löwenborgs smultronställe, som Västervikstidningen redigerat som ett vykort.Foto: Karin Löwenborg

Vacker utsikt från Djurgårdskullen vid Odensviholm. Karin Löwenborgs smultronställe, som Västervikstidningen redigerat som ett vykort.Foto: Karin Löwenborg

Foto: Pernilla Andersson

Västervik2012-07-21 00:00

Karin Löwenborg är kanske mest känd som vice ordförande i kommunfullmäktige i Västervik. Men hon driver även den imponerande gården Odensviholm. Att jag använder ordet imponerande beror på gårdens storlek. Odensviholm ligger cirka 15 kilometer väster om Gamleby och ägs av familjerna Svensson och Löwenborg. Där finns runt 600 kor som ger cirka 14 000 liter mjölk per dag. Den brukade arealen är 400 hektar, det motsvarar 535 fotbollsplaner.

När Karin inte jobbar med gården, eller inom politiken, är det vallningsarbete med sina hundar som står på schemat.

- Jag är född och uppvuxen här på gården, vi sprang här i hagarna och lekte som barn. Men då tänkte man väl inte på hur vackert det är här, säger Karin Löwenborg.

Ett tag bodde familjen på en annan gård, men kom sedan tillbaka hit och nu bor Karin i samma flygel där hon växte upp.

- Själva huvudbyggnaden på herrgården byggdes 1785, flygelbyggnaderna kom till något senare.

När Karin skulle välja ut en vykortsvacker plats, föll valet på Djurgårdskullen på Odensviholm. Där uppe med en hisnande utsikt över den glittrande Kyrksjön och Odensvi kyrka, ligger ett gammalt lusthus.

-  Det var den första platsen som ploppade upp när jag skulle visa en fin plats. Det är väldigt vackert här och vilsamt. Här brukar vi sitta och titta på solnedgången. Att vi sedan lekte här och åkte skidor och pulka nedför backen, gör att platsen känns extra fin.

Nere vid sjön skymtas två mindre stugor, i samma gula färg som herrgården och lusthuset.

- Det är gamla badhus. Det finns två, ett för kvinnor och ett för män. De fick inte klä om på samma ställe på den tiden. Men sedan simmade de väl ut i vattnet och träffades ändå, säger Karin Löwenborg och ler.När kristendomen utbredde sig byggde man ofta kyrkor på gamla offerplatser. En sådan gammal helig plats är Odensvi, som har sina äldsta fynd från 350-talet.

Den första handling där Odensvi nämns är ett dokument från 1335 som nämner Odenswij. Namnet betyder "Odens heliga plats", en plats helgad åt den gamla asaguden Oden. Det kanske är därför som Odensviholm känns vilsamt än i dag.

Vykortet

Huvudbyggnaden är uppförd 1785, och gården hette Harg på 1700-talet.

Egendomen såldes 1770 och tillhörde till 1839 släkten Granschoug. Därefter gick den i arv till ätterna Carleson och Fleetwood.

Familjen Fleetwood sålde 1973 egendomen (3 861 hektar), som styckades i flera delar.

Gården köptes 1979 av familjerna Olof och Ulla Svensson, Lars och Agneta Svensson och Göran och Gunnel Svensson.

2008 sålde Gunnel och Göran Svensson sin del och nytillkomna ägare är Karin och Stefan Löwenborg samt Fredrik Svensson.

Idag finns här mjölkkor samt 800 hektar mark.

Källa: http://runeberg.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!