Kryphål i nya kassalagen

En miss i nya kassalagen gör att exempelvis öltält, mässor och marknadsknallar inte behöver ha någon certifierad kassaapparat. Oavsett hur mycket pengar de drar in.

Foto:

Västervik2009-12-30 06:51
Många näringsidkare välkomnar den nya kassalagen som kräver en kassaapparat som det inte går att manipulera. Men lagen är inte komplett. Medan en liten affärsinnehavare med låg omsättning blir tvingad att köpa en ny kassaapparat för att inte bryta mot lagen kommer de utan fast adress undan. - Lagen om kassaregister är det bästa som har hänt. Det tar bort den handel som inte är så vit. Alla ställen får samma villkor, säger Ivan Ström som driver McDonald’s i Västervik. Verksamheter som kommer undan den nya lagen är bland annat sådana som faller under torghandel (till exempel öltält, mässor, Hemglass, fiskbilar och marknadsknallar), de som räknas som tillfälliga och de som omsätter mindre än 169 600 kronor per år.- Jag tycker att man ska vara konsekvent och att lagen ska gälla alla, sedan vet jag inte hur det ska gå till. Men det är bra och på tiden att kravet kommer, säger Ström och ser det som en naturlig utveckling av lagen att den omfattar alla.Grannrestaurangen Saharas ägare Cliven Besheri är också positiv och liksom McDonald’s har de redan kassor som uppfyller kraven. Nu är det bara den kontrollenheten som Skatteverket kräver som ska kopplas in. I den sparas information om varenda knapptryckning som görs på kassan. Och det ska inte gå att öppna kassalådan manuellt för att fiffla.- För oss är den nya lagen inget problem, vi hade systemet innan och det är enkelt och smidigt. Men det vore bra om Skatteverket fixade ett bra pris på kontrollstationen eftersom man kräver att alla ska köpa den, säger Besheri.Kommunens jurist Bo Essén konstaterade kryphålet i lagen för mer än ett år sedan, och uppmärksammade Skatteverket om den. Skatteverket påpekade också missen för finansdepartementet, men politikerna klubbade igenom lagen ändå i somras. - Nu tappar man tillsynen över alla sommarkrogar, och det är dem som man har mest problem med, säger han. Essén räknar upp Öland, Gotland, Båstad, Halmstad, Stockholms skärgård och de svenska skidorterna som platser där de tillfälliga restaurangerna gräver guld. - De har bara öppet några månader och slipper kassaregister, vilket innebär att ingen har någon koll på vad de drar in för de har alla pengar i en skokartong. De kör en månad och skummar grädden av mjölken. De behöver inte redovisa bara för att man inte har tänkt när man har gjort lagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om