Kronståhl: "Gör Västervik till pilotprojekt för landet"

Hur ska de som vill kunna läsa högre studier nära där de bor? Tomas Kronståhl (S) vill att Campus Småland och Västervik ska sätta standard för hela landet.

Tomas Kronståhl ser gärna att Campus Västervik och Campus Småland blir pilotprojekt för Sverige, med statlig finansiering.

Tomas Kronståhl ser gärna att Campus Västervik och Campus Småland blir pilotprojekt för Sverige, med statlig finansiering.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2020-09-30 18:00

Konferensen pågår under två dagar i Västervik och här samlas mängder av forskare, politiker och andra sakkunniga för att diskutera frågor som rör tillgång till högre utbildning.

Frågan är hur de som vill läsa vidare ska få samma möjlighet till högre utbildning, oavsett var man bor.

Men varför bör fler utbilda sig på landsbygden?

Problematiken är gammal. Unga människor försvinner från landsbygden för att studera, få återvänder. Och när tjänstebehovet ökar i storstäderna försvinner även yngre utan högre utbildning dit, där jobben finns. Det visar forskningen. Det leder bland annat till att det blir kompetensbrist på landsbygden medan landet urbaniseras, en inte helt önskvärd situation om landsbygden ska leva.

Ett sätt att komma åt frågan kan vara att göra som man gjort i Västervik och på flera ställen i Småland, att skapa ett Campus där man knyter andra lärosäten till sig. Här samarbetar man exempelvis med Linnéuniversitetet, Högskolan Väst och Linköpings universitet och bedriver utbildning på plats och på distans. Utbildningsplatserna har ökat, 2 500 platser siktar man på inom snar framtid.

I publiken den här dagen sitter bland andra Tomas Kronståhl, riksdagsledamot (S) och tidigare kommunstyrelsens ordförande i Västerviks kommun. Frågorna intresserar honom speciellt, han är ledamot i Utbildningsutskottet till vardags och en av dem som tagit initiativ till den här dagen. 

Han är även ordförande i Campus Småland som är ett samverkansprojekt mellan Västervik, Hultsfred och Vimmerby kommuner i norra länet och som finansierat av kommunerna men även av näringslivet. Målet är bland annat att tillsammans få till 15 utbildningsprogram, 15 fristående kurser och 15 yrkeshögskoleutbildningar med mera.

– Här är det sparbanksstiftelserna som är med och skjuter till pengar, men den rollen kanske staten ska ha på ett nationellt plan?, spekulerar Kronståhl.

Vad kan Västerviks erfarenheter bidra med?

– Vi är nog ändå de som lyckats bäst i landet med den här frågan, vågar jag påstå.

– Varför inte göra oss till ett pilotprojekt med statligt stöd? För just den här samverkan är viktig, säger Kronståhl.

Föreläsarna har olika ingångar i frågan, och allt programleds av moderator Johan Wester. Allt sänds live, även då för dem på plats, så att fler ska kunna vara med och trängseln inte ska bli för stor.

Karta: Campus Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!