"Kronärtsblåvingen ökar inte"

Den mycket ovanliga fjärilsarten kronärtsblåvinge som i stort sett bara finns i Västervik i hela världen har inte ökat, trots att Länsstyrelsen hävdar motsatsen.

Stefan Ekroth letar efter hotade arter i området kring Odensvi. Fjärilsarten kronärtsblåvinge är påträffad i flera exemplar i Odensvi, även om den senast sågs där på 1960-talet. FOTO: Privat

Stefan Ekroth letar efter hotade arter i området kring Odensvi. Fjärilsarten kronärtsblåvinge är påträffad i flera exemplar i Odensvi, även om den senast sågs där på 1960-talet. FOTO: Privat

Foto: okänd

Västervik2008-08-13 00:06
Det menar Västerviksentomologen Stefan Ekroth. Men Länsstyrelsens i Östergötland, som sedan 2005 fångat in och märkt fjärilen för att få en uppfattning om hur många det finns, har i år noterat 45 fjärilar i Östergötland och ett sextiotal i trakterna kring Västervik. Och det är något fler än förra året.- Det är absolut ingen imponerande siffra. Att den har ökat är en sanning med modifikation. Det tar minst 7-8 år innan man kan konstatera en ökning. Den har möjligtvis spridit sig men arten är absolut inte säkrad, säger Stefan Ekroth och tillägger att minst ett bestånd på 800 fjärilar är nödvändigt för att arten ska stabilisera sig. Den ovanliga underarten av kronärtsblåvinge (Plejbus argyrognomon norvegica) finns, så vitt man vet, i de nordvästra delarna av Västerviks kommun, i sydöstra Östergötland och på några öar i Oslofjorden. Men bestånden i Norge har varit försvunna de senaste åren och möjligen är arten redan utdöd där, tror Stefan Ekroth.- Det här är sannolikt en underart som bara finns i Sverige. Därför vilar det ett stort ansvar på oss att rädda den. Om vi inte gör något är den utdöd inom en tioårsperiod. Det vore en stor katastrof, säger han.Under 1900-talet försvann omkring 80 procent av fjärilarnas naturliga livsmiljöer, och de senaste 60 åren har ett stort antal svenska fjärilsarter blivit betydligt färre. Flera av dem hotas nu av utrotning. En viktig orsak är att kvävegynnade växter på gödslade ängs- och hagmarker slår ut den flora som är nödvändig för fjärilarnas överlevnad. En viktig åtgärd för att rädda just kronärtsblåvingen är att hålla markerna öppna genom exempelvis skogsröjning.- Vi måste se till att arten får maximal solexponering och skapa spridningskorridorer för att bilda ett nät av olika mindre populationer som till slut kan bilda en enda stor population, säger Stefan Ekroth.
Kronärtsblåvingen
Arten lever i kraftigt kuperad terräng och förekommer längs solexponerade och varma slänter med god tillgång på blomster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om