Kritiska lärare på Tjustskolan

Nu har personalen på Tjustskolan fått nog av att inte veta vad som ska hända med deras lokaler i framtiden. Dessutom känner de att de inte fått gehör för sina åsikter i de förslag som hittills presenterats. I barn- och utbildningsnämnden har ärendet redan skjutits på framtiden två gånger då frågetecknen fortfarande är alldeles för många.

Besvikna. Fredrik Ohlsson, Niklas Schön, Malin Sjölander och Lars Jonsson är alla lärare på Tjustskolan och kritiska till att de fortfarande saknar svar på så många frågor inför beslutet om hur gymnasiets och Tjustskolans lokaler ska disponeras. FOTO: MATILDA AHL

Besvikna. Fredrik Ohlsson, Niklas Schön, Malin Sjölander och Lars Jonsson är alla lärare på Tjustskolan och kritiska till att de fortfarande saknar svar på så många frågor inför beslutet om hur gymnasiets och Tjustskolans lokaler ska disponeras. FOTO: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2005-10-04 00:25
Stötestenen är vuxenutbildningen som i dag är utspridd på fyra olika skolor i Västervik. Det är en ohållbar situation som måste lösas, enligt politiker och tjänstemän. Ett sätt är att samla vuxenutbildningen på Tjustskolan. Men då får inte befintliga utbildningar på skolan - barn- och fritidsprogrammet samt omvårdnadsprogrammet - plats. Tanken på en flytt av de programmen väcker kritik bland skolans personal då man inte ser den pedagogiska och långsiktiga tanken bakom en sådan flytt. Nu har de vänt sig till berörda politiker och tjänstemän för att få svar på sina frågor.

- Det blir en dominoeffekt som drabbar hela gymnasiet. Man löser problemen på ett ställe genom att skapa problem på ett annat, säger Niklas Schön, lärare på Tjustskolan.

Hans kollega Malin Sjölander berättar att det inte är en flytt i sig man motsätter sig.
- Men vi ser inte att de förslag vi sett hittills löser våra lokalbehov, bara vuxenutbildningens. Och vi tycker inte om tanken på att splittra programmen. Helst vill vi hålla ihop barn- och fritidsprogrammet och omvårdnadsprogrammet eftersom de har liknande inriktningar och det kan vara en fördel att vara i samma lokaler.

Om två år kommer en ny gymnasiereform som kan innebära stora förändringar i gymnasieskolan. Läraren Fredrik Ohlsson tror att den kan skapa ytterligare turbulens då man ännu inte vet vad reformen kommer att innebära. Att då tvingas genomföra en flytt mitt i förberedelserna för den nya gymnasieskolan känns inte bra, tycker han.
- Varför inte ge oss arbetsro så vi kan genomföra omorganisationen utan att samtidigt behöva flytta? frågar han och de övriga lärarna sig.
De förväntar sig också en del omstruktureringar och nya lokallösningar efter 2009, då de stora ungdomskullarna på gymnasiet börjar minska.

Personalen på Tjustskolan har full förståelse för att vuxenutbildningen vill ha samlade lokaler men de undrar varför det måste ske just nu - när en reform ändå är att vänta och när det drabbar en skola där det mesta fungerar bra.
Personalen menar att Västervik befinner sig i en situation då det blir extra viktigt att behålla bra kvalitet på undervisningen. Inte minst då det blir lättare att söka sig till utbildningar i andra kommuner och där man också möter konkurrens från friskolor. Dessutom gör läget på arbetsmarknaden med kommande brist inom vård- och undervisningsyrken att de utbildningar som bedrivs på Tjustskolan måste bli mer attraktiva. Det blir de inte om personal och elever skyfflas runt hela tiden, menar man.
En del av lärarnas kritik går ut på att de inte känner att de har fått gehör för sina åsikter i de förslag som hittills presenterats i lokalutredningen.
- Vi har deltagit i möten men när det kommit till kritan har man inte tagit hänsyn till våra tankar, säger Fredrik Ohlsson.

Kravet som personalen på Tjustskolan ställer är egentligen ganska tydligt: de vill inte att något av ungdomsprogrammen ska behöva vara ensamt på en skolenhet. De vill få den pedagogiska tanken med flytten presenterad så att man kan jobba långsiktigt. De vill också ha svar på varför stora pengar tidigare satsats till att bygga om gymnasiets teknikhus för att inrymma vuxenutbildningen om det ändå inte ska användas till dessa elever.
Under måndagen fick personalen på Tjustskolan beskedet att gymnasieledningens respit för att presentera ett nytt förslag till lokallösning skjuts fram en månad. Läraren Lars Jonsson hoppas att personalen under den här tiden ska få svar på sina frågor.
- Jag hoppas att vi får träffa någon som kan svara oss så vi kan fokusera på förändringarna som kommer i stället för på våra obesvarade frågor, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om