Kritisk mot ny älgutredning

? Det är alltför många oklara förslag som utredaren Jan Hyttring presenterar i sin utredning om en ny älgförvaltning, säger Göran Bergqvist, klövviltskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Västervik2007-10-05 09:43
Syftet med förslaget är att öka det lokala inflytandet i älgfrågorna, att minska byråkratin och administrationen och därigenom kraftigt sänka kostnaderna. De pengar som då frigörs kan i stället användas i den praktiska älgvården, bland annat till utbildning och ökade kunskaper.
Grundidén var att bilda stora så kallade viltförvaltningsområden där många av de nuvarande områdena oavsett jaktform kan samarbeta mer. Tanken var också att inrätta lokala förvaltningsråd, där markägare och jägare beslutar om tilldelningen av älg till olika områden inför jakten och tar ställning till jakttider och avskjutningsbestämmelser.

Alla gamla områdesformer, A- och B-licens, enkalvs- och älgskötselområden föreslås avregistreras och delas upp i nya tilldelningsområden, eller för de minsta områdena avlysningsjakt ur en gemensam produktionsanpassad pott av tilldelade djur.
? Det utredaren nu presenterar efter ett och ett halvt års arbete är synnerligen magert. Utredningen ger inte särskilt många svar eller förslag och är så ofullständig att den mest skapar nya frågor. Rättssäkerhetsfrågorna som ingick i direktiven för utredningen saknas i stort sett, framhåller Bengt Andersson i Gladhammar, länsjaktvårdskonsulent hos Svenska Jägareförbundet.

I korthet innebär de framlagda förslagen att all älgmark delas in i viltförvaltningsområden som är större än nuvarande älgskötselområden.
? Motsägelsefullt, för utredaren säger samtidigt att förvaltningsområde endast ska bildas där förutsättning finns för samsyn. Vad gör man i så fall med övriga områden? undrar Bengt Andersson.
Avgränsningen för områden ska utgöras av naturliga barriärer, det vill säga vattendrag, större jordbruksområden och viltstängsel och får överskrida nuvarande administrativa gränser.
? Detta tycker vi på Jägareförbundet är bra men vi anser bestämt att den rådande älgskötselområdesstrukturen inte får slås sönder.

Länsstyrelsen ska besluta om de nya områdenas storlek och avgränsning. Områdena ska ledas av en styrelse med fem representanter från vardera jägarna och de areella näringarna samt en opartisk ordförande som representerar samhällsintresset. Länsstyrelsen tillsätter styrelserna.
Detta är en lokal variant på de viltvårdsnämnder som redan i dag finns i länen. Ytterligare intressen kan adjungeras till styrelserna. Enligt förslaget fattas beslut i styrelsen med enkel majoritet.
? I det här fallet är det ett allvarligt hot mot demokratin, för det kan inträffa att beslut fattas utan att någon av ena sidans representanter är för ett lagt förslag, säger Bengt Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om