Ärendet gäller ett barn vars vårdnadshavare haft kontakt med socialnämnden i Västervik gällande en familjehemsplacering av barnet. Enligt handlingarna från IVO – inspektionen för vård och omsorg – fanns det samtycke från båda vårdnadshavarna. De hade haft en svår period med hemsituationer där man behövt tillkalla polis och kände att en frivillig placering hos familjehem var en bra lösning. Men trots det så fattade nämnden beslut om att tvångsomhänderta barnet med hjälp av polis.
I socialtjänstlagen står det att man inte utan vidare kan frångå ett formellt samtycke, och att insatser ska göras i samförstånd med den unge och dennes vårdnadshavare. Nämnden ska, enligt lagen, arbeta för att vårdnadshavarna ska vara delaktiga i både planering, utformning och genomförande av insatser som barn och unga behöver.
Socialnämnden har yttrat sig i ärendet och sagt att de inte bedömde det som möjligt med en frivillig placering, dels på grund av "föräldrarnas ambivalenta inställning" och dels på grund av att barnet var utagerande. Att de inte berättat för vårdnadshavarna att de skulle komma hem till dem med polis berodde på att de misstänkte att barnet skulle informeras, uppger de.
IVO har dock inte kunnat se att det fanns skäl att tro att samtycket från vårdnadshavarna inte skulle hålla. De anser att socialnämndens barnperspektiv har brustit. Senast den 25 januari 2018 ska nämnden ha redovisat åtgärder för hur de i framtiden ska säkerställa att vårdnadshavare ska vara delaktiga i ärenden som rör barn, samt att barnets bästa ska beaktas i handläggningen.
Tove Ferngren, enhetschef för socialförvaltningens individ- och familjeomsorg, säger att de ska kika på IVO:s analys och göra en bedömning av hur man hanterat ärendet.
– Vi kan ha varit otydliga eller så kanske vi behöver förändra något i våra rutiner. Det ska vi analysera nu.