Kritiken mot kommunen: Kontrollen räcker inte

Är kommunen tillräckligt vaksam för att upptäcka välfärdsbrottslighet? Kommunens revisorer och socialförvaltningen har olika syn på den saken.

Socialchef Joakim Nyman säger att kommunen upptäckt några fall av välfärdsbrottslighet.

Socialchef Joakim Nyman säger att kommunen upptäckt några fall av välfärdsbrottslighet.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2023-05-20 18:00

• Omsorgspersonalen reagerade på att vårdtagaren inte alls var så dålig som instruktionerna sade. Personen hade god rörlighet, och var inte alls i behov av det stöd som hen beviljats. Istället använde personen snarare omsorgspersonalen som sina betjänter.

• Vårdföretaget utförde inte alls hemtjänst i den omfattning som det fick betalt för. När inrapporteringen granskade mer noggrant visade sig att personal skulle ha befunnit sig hos två brukare samtidigt.

Det här är exempel från riksmedierna under de senaste åren på välfärdsbrottslighet. Hur stor är risken att något liknande skulle kunna hända i Västervik? Och vad gör kommunen för att kunna upptäcka brottsligheten?

De frågorna har kommunens revisorer försökt besvara i en rapporten. Enligt revisorernas granskning så har kommunen i dag inte tillräckliga rutiner för att upptäcka brottsligheten. De skriver att man i socialförvaltningen kontrollerar att de fakturor som kommer in från omsorgsföretagen stämmer överens med avtalen. Däremot anser de att det också borde göras kontroller av om fakturerade insatser faktiskt har genomförts.

undefined
Bo Karlsson (SD) ville se att socialnämnden skrev ett tydligare svar på kritiken mot rutinerna för att förebygga välfärdsbrottslighet.

Vid socialnämndens senaste sammanträde skulle ett svar på kritiken godkännas. 

Av svaret att döma håller inte socialförvaltningen och nämnden med om kritiken. 

– Vi har en omfattande kontrollmiljö på flera olika nivåer: Handläggare fattar biståndsbeslut utifrån den enskildes behov på detaljnivå. Utförare signerar utförda insatser och ekonomicontroller granskar att varje faktura, säger socialchefen Joakim Nyman till VT, och lägger till att ytterligare kontroller är en resursfråga.

Det finns två områden i nämndens verksamhet som pekas ut som möjliga riskområden för brottslighet: Hemtjänst som utförs av privata företag och personlig assistans.

Har ni stött på allvarligare fall av välfärdsbedrägerier i Västervik?

– Ja, det har hänt. Tack och lov är vi inte en större kommun än att sådana bedrägerier har en tendens att uppdagas genom tips, observationer och uppföljningar av beslut, svarar Nyman.

undefined
Socialnämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD).

Socialförvaltningens skriftliga svar på rapporten delade politikerna. Sverigedemokraten Bo Karlsson ansåg att svaret borde skrivas om och tydligare bemöta revisorernas kritik punkt för punkt.

– Det är befogat när kritiken är så allvarlig.

Nämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD) var av en annan åsikt.

– Både vi och revisorerna har fått ytterligare svar muntligt.

Svaret godkändes av en majoritet i nämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!