Kritik kantar etablering av Lidl
Livsmedelskedjan rekryterar nu personal till Västervik.
Butiken i Allén är snart färdigbyggd. Vägar och parkeringsplatser kantar butiken. Men informationstavlan utanför entrén gapar tom. Lidl vill nämligen inte avslöja vilket datum Västerviksbutiken ska öppna.
- Vi kommer att gå ut med information en månad före öppnandet. Det dröjer alltså mer än än månad innan vi öppnar i Västervik. Det är allt jag kan säga, säger Åsa Andersson på Lidls svenska huvudkontor.
Det råder tystnad runt det mesta som rör Lidls affärsverksamhet.
- Vi har en restriktiv policy gentemot media. Det är så bara, fortsätter Åsa Andersson.
Via Lidls hemsida rekryteras nu personal på deltid till Västervik. Ansökningstiden går ut i slutet av mars, och personalutbildningen beräknas pågå under några veckor.
Under mottot "bästa kvalitet till lägsta pris" har kedjan sedan år 2003 startat 40 butiker i Sverige.
Rubrikerna runt matjättens etablering i Sverige har varit många och föga smickrande.
Lidl har bland annat uppmärksammats för sin vägran att installera kundtoaletter i butikerna. Det finns även misstankar om miljöbrott i samband med hantering av överbliven tysk mjölk. Misstankar finns även att man använts sig av svart arbetskraft på ett Lidlbygge.
Företaget har också kritiserats av fackförbundet Handels för att ha en förlegad personalpolitik, och att man bryter mot svenska regler och avtal på arbetsmarknaden.
Från fackligt håll har den hårda tidmätningen av arbetsmoment kritiserats. Många anställda har även tvingats lämna företaget efter att provanställningen gått ut. Anställningskontrakten innehöll tidigare klausuler om övertidsarbete och förbud mot att arbeta hos en konkurrent.
- De införde ett tyskt koncept i anställningskontrakten. Men efter att vi har påtalat detta, har de nu tagit bort den här typen av klausuler, säger ombudsmannen John Haataja på Handelsanställdas förbund.
En orsak tillproblemen runt Lidls etablering kan delvis bero på skillnader i företagskultur i Sverige och Tyskland, menar Haataja.
- Sverige har ett system med kollektivavtal. I Tyskland har de andra lagar och inte samma tankesätt som vi har.
John Haataja beskriver nu Handels relation med Lidl som god, och förbundet driver inte längre stora frågor mot företaget.
- Man måste ge en eloge för att Lidl verkligen nu tar reda på vilka regler som gäller. Det är inte alla inom livsmedelsbranschen som gör det. Till exempel borde exempelvis kedjor som Ica och Willys sopa rent framför sin egen port.
Lidls Start i Sverige tycks ha gått aningen trögt. Men någon säker information om resultatet finns inte på grund av den hemlighetsfulla profil företaget har valt.
- Ett problem är att de mörkar mycket med siffror och så här inledningsvis finns ingen redovisning att tillgå, säger John Haataja.
Handels beräknar att Lidl har drygt 700 anställda i Sverige. Upp mot tio procent av personalen kan ha sagts upp.
Men den siffran baseras på beräkningar från tre orter, och kan ha varit justeringar på grund av överanställningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!