Kritik efter förlossning – barn fick hjärnskador

Två anställda vid Västerviks sjukhus får kritik av Inspektionen för vård och omsorg. Barnet fick hjärnskador på grund av syrebrist vid förlossningen.

Michael Algovik, verksamhetschef, beklagar att det blev såhär.

Michael Algovik, verksamhetschef, beklagar att det blev såhär.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2024-10-16 18:00

Inledningsvis ska påpekas att det är andra gången händelsen utreds av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Sjukhuset gjorde en lex Maria-anmälan, där IVO kom till samma resultat.

Två medarbetare får kritik i det nya beslutet. Läkaren får kritik för passiv handläggning, barnmorskan för felaktigt tolkade fosterljud och dröjsmål med att kalla på läkare.

Enligt IVO hade läkaren tillräckligt med information om hur det var med barnet för att ta beslut om snar förlossning, alltså kejsarsnitt. Trots detta valde läkaren att ta ett skalpprov, som var kraftigt påverkat, och förlösa barnet med sugklocka.

Mamman, som anmält händelsen till IVO, är besviken över att personalen reagerade så sent, när det blev problem. Hon hade velat ha ett planerat kejsarsnitt, men fick nej. Inte heller gjordes något akut snitt.

undefined
Michael Algovik är verksamhetschef för kvinnokliniken vid Västerviks sjukhus.

Michael Algovik är verksamhetschef för kvinnokliniken vid Västerviks sjukhus, men var inte det då. När det gäller kritiken mot personalen, säger han att det är två erfarna och duktiga medarbetare som inte har gjort några sådana här fel vid andra tillfällen.

– Det var olyckliga omständigheter som gjorde att det blev på det här sättet.

Barnmorskan har tolkat CTG-kurvan, som visar barnets puls, på ett felaktigt sätt och därför inte vidtagit några åtgärder.

Enligt Algovik var det inget fel på själva apparaten, utan att det som den visade, tolkades fel.

– Det sker ingen automatisk tolkning, som vid EKG, utan man måste titta på kurvan och bedöma själv. Det är ett dilemma att det finns så få sätt att övervaka barnet på ett bra sätt. CTG är en metod som är bra i normalfallet, men det är en metod som man inte kan lita på fullt ut. Men det finns inga bättre sätt att följa barnets tillstånd under förlossningen.

undefined
Barnet föddes på Västerviks sjukhus.

Kvinnan ville ha ett planerat snitt. Vad säger du om det?

– Vi har en policy att man inte kan beställa ett snitt på det viset. Det ska finnas exceptionella skäl, som skador i underlivet eller att man haft en jobbig förlossning sedan tidigare.

Han tillägger att det normalt sett är bättre för såväl mamma som barn med en vaginal förlossning.

Avslutningsvis, är det något du vill säga till den drabbade familjen?

– Jag kan bara beklaga att det blev på det här sättet. Det är förfärligt tråkigt att de har hamnat i den här situationen.

Efter händelsen har kliniken ändrat sina rutiner och har nu årlig CTG-utbildning och personalen hjälps åt mer att granska CTG-kurvorna.

Vi har varit i kontakt med mamman, men hon vill inte säga något mer i ärendet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!