– Jag är så glad över att jag gjorde det för jag kanske inte hade suttit här annars. Jag hade definitivt inte fixat att reda ut situationen själv, säger hon.
Västerviksbon Kristina, som egentligen heter något annat, är en av rekordmånga svenskar som på senare år ansökt om skuldsanering hos Kronofogden.
Under 2022 ansökte 25 658 medborgare varav 10 182, det vill säga knappt hälften, beviljades detta.
I korthet innebär en skuldsanering att du betalar hela eller delar av din skuld enligt en betalningsplan, att du under återbetalningsperioden lever på existensminimum då resten ska gå till att betala skulden. Och att du får en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen när Kronofogden beslutar att inleda din skuldsanering. Efter fem år är du skuldfri.
– Visst har det varit tuffa år men innan jag påbörjade detta gick jag minus varje månad. Det som jag alltid prioriterade var hyran. I övrigt visste jag inte vilken av alla räkningar och inkassokrav jag skulle ta tag i härnäst.
Till slut hade Kristinas skuldberg växt utom hennes kontroll, till närmare två miljoner kronor.
Men hur kunde det gå så långt, kan man undra?
Kristina beskriver hur hon efter två trafikolyckor led av ständig smärta i kroppen vilket gjorde det svårt för henne att klara av sitt arbete, både fysiskt och psykiskt.
– Jag kunde inte lyfta tungt och jag glömde saker och missade att utföra arbetsuppgifter.
Till slut blev det ohållbart. Hon kunde inte jobba kvar utan blev sjukskriven.
Kristina beskriver att hon även tidigare ibland haft svårt att hålla i pengar. Men när hon inte längre hade något arbete att gå till eskalerade detta och hon började handla allt mer irrationellt när det kom till pengar och ekonomi.
– Jag kände inte igen mig själv, säger hon.
Hennes agerande frestade även på parrelationen vilken slutade i skilsmässa.
– Efter det kände jag mig fruktansvärt ensam.
Så här i efterhand kan hon se att allt sammantaget gjorde henne sårbar och extra mottaglig för manipulation.
En dag laddade hon ner en dejtingapp och fick kontakt med en man som "sa alla de rätta sakerna".
– Jag var så kärlekstörstande och såg inte varningssignalerna. Han lovade guld och gröna skogar och peppade mig när jag var låg.
Mannen i fråga var bosatt i ett annat land varpå dejterna skedde över nätet. Men snart planerade de för en framtid tillsammans – mannen ville flytta till Kristina i Sverige, lät han förstå.
Så efter ett tag behövde han hjälp med pengar till diverse saker inför flytten, och Kristina började låna.
– Jag försökte faktiskt backa vid ett par tillfällen men då lyckades han övertala mig om att det var vi och att allt var som det skulle.
Ja, vi känner igen historien. En klassisk "sol-och-vårarare"...
Mannen som Kristina planerade en framtid tillsammans med fanns inte i verkligheten. Ansiktet hon chattat med i närmare två års tid visade sig tillhöra en hälsoinfluerare från Australien vars bild bedragaren eller bedragarna lagt beslag på.
– Jag skämdes så när det slutligen sjönk in att jag blivit lurad, över att jag gått på alltihop, säger hon.
För fyra och ett halvt år sedan ansökte så Kristina om skuldsanering och fick ja – något som inte är självklart att få.
I oktober blir hon klar och i februari nästa år försvinner också betalningsanmärkningen.
– Jag kommer aldrig att ta lån igen, om det inte är till något absolut nödvändigt, säger hon.
Vad skulle du vilja säga till andra som kanske befinner sig i en liknande situation som du gjorde för fem år sedan?
– Mitt råd är att söka hjälp och att inte vänta för länge. Det finns hjälp att få och det skadar inte att fråga.
Men, betonar Kristina, man måste vara beredd att göra vad som krävs. Det vill säga att leva på existensminimum under fem års tid.
– Sätter man det i perspektiv så har det ändå varit en ganska liten uppoffring. Så känner i alla fall jag. Jag vet som sagt inte hur det skulle ha slutat för mig annars.
– De första två åren under saneringen var tuffast och då hände det att jag kände frustration ibland men därefter har det gått lättare.
Själv har Kristina valt att vara öppen med sin situation inför vänner och bekanta. Likaså har hon berättat för medlemmarna i den bostadsrättsförening där hon sitter som styrelseledamot.
Vad har du fått för reaktioner när du berättat om din situation?
– Reaktionerna har varit olika. En del kan inte fatta hur jag kunde gå på den där blåsningen och skicka pengar. Att jag kunde vara så korkad. Men är man låg känslomässigt är man oftast lätt att manipulera.
– Andra tycker att det är starkt av mig att ha tagit hjälp och att jag dessutom berättar om min situation. Innan jag själv hamnade där kunde inte jag heller förstå hur någon kunde bli så manipulerad och försätta sig i ett skuldberg på grund av att någon sa de rätta orden eller spelade på ens skuldkänslor. Vilket ofta händer för dem som blir "sol och vårade".
Vad har varit svårast under åren med skuldsanering?
– Det jobbigaste har varit känslan av otillräcklighet. Till exempel när man velat överraska barnen med något de önskar sig, men inte haft råd att göra det. Och barnbarnen har sällan fått present av mig när de fyllt år. Jag har bara haft mig själv och kärlek att ge. För mig har det inte känts tillräckligt men jag vet att mina barn har tyckt att det räckt.