Krisen över för Hyllela gård

Ingen salmonella fanns på gården. "Det känns skönt".

Västervik2003-07-17 06:00
Magnus Svensson, mjölkbonde på Hyllela gård, kunde på tisdagen andas ut. Hans gård förklarades då helt fri från alla misstankar om salmonella.
- Det känns skönt. Jag var utan tvekan orolig. Det är alltid ett skräckscenario när sådant här inträffar, säger han.
De senaste veckornas salmonellalarm, som kom sedan Lantmännen i Norrköping levererat salmonellasmittat foder till ett stort antal gårdar i regionen, har tärt hårt på flera gårdar i kommunen. Några har konstaterats smittade och tusentals svin har fått slaktas för att undvika ytterligare spridning.
På Hyllela gård, som har 400 mjölkkor, hittades aldrig någon smitta vid första provtagningstillfället. Däremot i Lantmännens så kallade spegelprover. Därför fick nya prover tas innan salmonella kunde uteslutas.
- Det har tagits prover hela tiden, på djur, i silon och foderprover, berättar Magnus Svensson.
I väntan på resultaten har gården varken varit frisk- eller smittförklarad utan i stället spärrad vilket har inneburit en del praktiska problem.
- Vi har varit tvungna att planera mer. Vi har inte kunnat sälja några kalvar under den här perioden så det har varit överbeläggning på gården, säger Magnus Svensson.
Redan på onsdagen, dagen efter friskförklaringen, kunde man dock sälja 25 tjurkalvar och därmed få lika många lediga platser. Något som var välbehövligt enligt Magnus Svensson.
- Normalt kalvar tre-fyra kor per dag så det kommer nya hela tiden.
Hur har ni löst överbeläggningen under tiden som gården varit spärrad?
-Vi har fått plocka om i båsen och ordna nya rum här och där.
På Hyllela gård har man inte haft någon salmonellasmitta på 30 år, men Magnus Svensson vet kollegor som har haft det.
-Det har varit stora saneringsprojekt som har varit mycket kostsamma.
Om han hade tvingats slakta kor eller sanera sin gård hade kostnaden slutat på mellan fem och tio miljoner kronor, gissar han.
-Det hade krävt minst en heltidstjänst.
Nu slipper Magnus Svensson den kostnaden, men räknar ändå med att få en rejäl ersättning från Lantmännen för att de levererat salmonellasmittat foder till gården, för att man inte kunnat sälja kalvar och för att man inte kunnat använda sin silo utan i stället tvingats tippa foder på en betongplatta utomhus.
Han är över huvud taget mycket kritisk till Lantmännen efter foderskandalen.
-Det är en självklarhet att ta salmonellaprover på sojamjöl, foder och andra råvaror man levererar. Det här har Lantmännen skött illa från början till slut, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om