Kriminella nätverk i hälften av landets närpolisområden

60 procent av samtliga vardagsbrott begås av narkomaner.

Västervik2004-09-16 01:00
Kriminella nätverk existerar i hälften av Sveriges närpolisområden. Nära 60 procent av vardagsbrotten ? inbrott i bostaden, inbrott i bil, misshandel och personrån utomhus ? begås av narkomaner.
Detta enligt en uppskattning från närpoliserna själva.
Samtidigt efterlyser 51 procent av landets närpoliser bättre förutsättningar att bekämpa narkotikan i form av vidareutbildningar inom narkotikaområdet. Var tredje polis efterlyser också ett bättre stöd från chefen.
Det här visar en färsk undersökning Polisförbundet låtit göra i samarbete med Mobilisering mot narkotika bland närpoliser samt bland poliser som jobbar på narkotikarotlar.

I Kalmar län har fem av de sex närpolisområdena svarat i undersökningen. I två av dessa fem närpolisområden anser man sig ha kriminella nätverk inom det egna området: Oskarshamn och Kalmar.
I Västervik, Hultsfred och på Öland anser närpoliserna däremot att det inte finns några kriminellt nätverk. Eller kriminella gäng som man tidigare kallade dem.
? Kriminella nätverk är ett modernt namn på en företeelse som funnits länge, säger Lena Ingesson på kriminalpolisen i Västervik.
? Kriminella nätverk finns egentligen på olika nivåer överallt, om än bara i liten skala. Det räcker med att några kriminella personer känner varandra och begår brott tillsammans. Den typen av nätverk finns givetvis även i Västervik.
? Kostnaderna för samhället kring vardagsbrott är stora samtidigt som medborgarnas trygghet minskar när de får inbrott i sina hem eller blir av med sina bilar och cyklar, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.
Jan Karlsen betonar att det är nödvändigt att satsa på vidareutbildning och en utveckling av polisorganisationen för att säkra rättssäkerheten och rättstryggheten.

Varannan närpolis uppger alltså att de inte får tillräckligt med vidareutbildningen inom narkotikaområdet. Något märkligare är att 62 procent av poliserna på narkotikarotlarna uppger att de inte har fått tillräckligt med vidareutbildning inom sitt specialområde, narkotikaområdet.
? Närmare 80 procent av poliserna på narkotikarotlar uppger att de inte har rätt ?verktygslåda?. De saknar möjlighet att använda rätt arbetsmetoder för att kunna bekämpa grov brottslighet, säger Jan Karlsen.
Narkotikapoliserna efterlyser tekniska förbättringar samt tillstånd att använda buggning och bevis-/brottsprovokation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om