Victor och Marianne redo att rycka in

Vid händelse av krig är 23-åriga Victor Karlsson från Västervik krigsplacerad som ställföreträdande gruppchef på Gotland. Han genomförde sin militära grundutbildning till stora delar på Skaraborgs regemente, P4, i Skövde.

Nyligen sökte Marianne T-anställning (tidvis tjänstgörande). Om hon får jobbet kommer hon arbeta några veckor om året inom Försvarsmakten. "Jag vill fortsätta bidra och behålla en fot i försvaret för att det är roligt, viktigt och bra för att upprätthålla mina militära kunskaper", säger hon.

Nyligen sökte Marianne T-anställning (tidvis tjänstgörande). Om hon får jobbet kommer hon arbeta några veckor om året inom Försvarsmakten. "Jag vill fortsätta bidra och behålla en fot i försvaret för att det är roligt, viktigt och bra för att upprätthålla mina militära kunskaper", säger hon.

Foto: Försvarsmakten

Västervik2022-03-16 08:00

Där utbildades han till skyttegruppchef under 2018-2019.

Under den elva månader långa utbildningen inhämtade Victor olika militära kunskaper och han fick bland annat lära sig använda vapen.

– Just skjutträningen har varit svårt att upprätthålla i det civila, så jag försöker i stället hålla mig i fysiskt bra form, säger Victor.

undefined
Efter grundutbildningen flyttade Victor till Linköping för att läsa till civilingenjör i maskinteknik. Han ser tillbaka på tiden i Försvarsmakten med glädje och tycker den militära grundutbildningen är en rolig erfarenhet.

Det försämrade omvärldsläget är ingenting som Victor pratar om med familj eller vänner. Han tror inte heller det kommer bli krig i Sverige, men tanken på ett väpnat angrepp är trots allt skrämmande.

– Det har alltid känts lite läskigt att tänka på krigsplaceringen och hur den skulle kunna bli verklighet, säger han.

Hur beredd är du på att rycka in?

– Om det skulle bli krig i Sverige är det bara att åka. Det finns inte mycket att göra åt, utan det gäller att göra rätt för sig, säger Victor.

Ännu en Västervikare som genomfört militär grundutbildning på Skaraborgs regemente är 20-åriga Marianne Synnerstad. Hon befann sig i Kvarn, utanför Motala, under elva månader för att utbildas till sjukvårdsgruppchef, vilket hon även krigsplacerades som efter muck sommaren 2021.

Hur påverkas du av kriget i Ukraina och det ökade hotet mot Sverige?

– Jag tänker att det förstås är ett jätteallvarligt läge, men jag kan inte göra mer än att invänta order om höjd beredskap, säger Marianne.

undefined
"Det är min skyldighet att rycka in om det skulle behövas, även om jag och flera som genomförde grundutbildningen med mig känner oss ganska lugna", säger Marianne. Hon syns längst till vänster i bilden.

Marianne pratar mycket med familj och vänner om det allvarliga säkerhetsläget, men känner sig samtidigt lugn. Hon beskriver den mentala träningen hon erfor under grundutbildningen och hur det påverkar hennes sätt att se på situationen.

– Vi vet inte hur morgondagen ser ut, utan har i stället fått lära oss att "ta det som det kommer", säger hon.

För att upprätthålla sina militära kunskaper skickas soldaterna på en repetitionsutbildning var femte år. Marianne är kallad från i slutet av april till maj i år för att repetera de kunskaper hon inhämtade under sin tid som rekryt.

undefined
Idag studerar Marianne andra terminen på läkarprogrammet i Uppsala.

Marianne tror generellt att de som gjort grundutbildning med värnplikt är dåligt förberedda på krig, eftersom det är svårt att föreställa sig vad en sådan situation faktiskt skulle innebära.

– Jag tror inte det går att förbereda sig på hur man skulle reagera, men vi har ändå goda förutsättningar att klara våra uppgifter med den fantastiska utbildningen som vi fick. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!