Krig knäckte kuben på bara 12,52 sekunder

Fingrarna rör sig som lärkvingar när svenske mästaren Gunnar Krig från Norrköping löser Rubiks kub på otroliga 12,52 sekunder! Krig var en av 20-talet deltagare i ”Västervik Cube Meeting” på lördagen.

Foto:

Västervik2008-03-08 17:02
- Det här är den enda öppna tävlingen i landet för Rubiks kub i vår, säger Örjan Johansson som tillsammans med 17-årige sonen Erik är bland de bästa i Västervik. - Erik klarar normalkuben på 3x3x3 bitar på lite drygt 20 sekunder, avslöjar Örjan stolt. Till lördagens tävling hade deltagare från bland annat Norrköping, Stockholm och Eskilstuna kommit. En av spelarna från Stockholm är 40-årige Kenneth Gustavsson: - Jag är glad amatör och klarar kuben på i bästa fall 30 sekunder. Man behöver varken vara matematiker eller medlem i föreningen Mensa, de två procent av befolkningen som har en IQ på 131 eller mer. I stället handlar allt om ett extremt skarpt minne. Bra finmotorik i fingrarna skadar inte heller. - Det handlar om att omedelbart kunna se nästa steg, säger Kenneth Gustavsson. Beroende på vilken position bitarna i kuben har används olika "dragserier". Det går att lösa kuben på tre dragserier, men proffsen kan hålla mer än 50 olika dragserier i minnet. Vid en kub-tävling tävlas mot klockan. Alla deltagare får exakt samma datorgenererade inställning, blandning, av bitarna innan startskottet går. - Fem försök görs. Sedan den sämsta och bästa tiden tagits bort räknas snittet ut för de tre kvarvarande tiderna, berättar svenske mästaren Gunnar Krig från Norrköping. Tiden tas från det att man lyfter händerna från en timer på bordet, till dess att man åter lägger händerna på timern. Alla sporter utvecklas. Så även Rubiks kub. I tävlingsgrenen Blint får deltagaren först under ett antal sekunder memorera in hur kubens sex sidor ser ut. Sedan sätts en bindel över ögonen och kuben löses blint... Världsrekordet i Blint ligger på 1 minut och 10 sekunder. Som om inte detta skulle räcka finns även tävlingsformen Fotlösning, vilket inte är något man stryker på fotvårtor. Nej, här handlar det om att göra kuben med tårna! - Världsrekordet innehas av finnen Anssi Vanhala på 38 sekunder. Själv klarar jag det på sex minuter, berättar Anders Larsson från Stockholm. Han var på lördagen med som observatör och representant för World Cube Association. Inte mindre än sex av deltagarna under lördagen går i samma klass på Västerviks gymnasium, NV 06B: - Vi började vid nyår. Det här är jättekul. Vi är nere på två, tre minuter nu, säger flickorna Ghazaleh Rahimi,17, och Rebecka Hammersjö, 18. För alla som gått ned sig i kub-träsket finns ett speciellt forum på nätet - svekub.se Där finns all tänkbar information om den lilla kub som drivit många av er till vansinne, men som är ett fantastiskt roligt tidsfördriv för oss med en IQ över 131...
Jättefluga 1981
Det var den ungerske arkitekturprofessorn Ernö Rubik som i mitten av 1970-talet skapade den listiga kuben. 1981 blev Rubiks kub en jättefluga över hela världen. Efter VM i Budapest 1982 sjönk populariteten för Rubiks kub och det skulle dröja fram till 2003 innan nästa VM arrangerades. Nu växer sporten åter explosionsartat. Vid tävling gäller det helt enkelt att lösa kuben på kortast möjliga tid. Normalkuben är den med 3x3x3 bitar som eliten klarar på 10-13 sekunder. Det finns även kuber med andra antal bitar, exempelvis 2x2x2 och 5x5x5 bitar. Därtill finns varianter som snake, magic, pyraminx, mastermagic, megaminx samt square-1. Alla går ut på att vrida bitar eller sektioner så att en sida får en enhetlig färg eller en skapar en bild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om