– Det är en forskningsbaserad metod som ska främja psykisk hälsa. Det handlar om kravlös dans, två gånger i veckan.
Det berättar Maria Dahlström och Tova Redeborn, som är de som ligger bakom att projektet drar igång
De vet vad det talar om, båda arbetar på smärtkliniken på Västerviks sjukhus, Tova Redeborn som fysioterapeut, och Maria Dahlström som sjuksköterska och specialist inom psykiatri. Och de är båda dansare, och aktiva i Danzvett i Västervik.
Tova har själv varit med i forskningsprojektet som ligger bakom konceptet, som finns på fler ställen i Sverige. Maria fick upp intresset sedan hon tagit del av information på bland annat Facebook.
Dansen ska vara fri, men inom vissa ramar. Men det viktiga, påpekar båda, är att man leker fram kroppskännedom, lite puls och glädje.
– Det är som ett aerobicspass men med mer dans så klart. Och det ska inte finnas någon prestation i det här, säger Tova.
Man vänder sig till tjejer i högstadie- och gymnasieålder som har stressymptom och som kanske redan har kontakt med elevhälsan. Det är därifrån man kan bli "remitterad" till Dans för hälsa.
– Forskningsresultatet visar att skolresultaten förbättrades, att den generella hälsan förbättrade och att sömnen blev bättre för deltagarna, säger Tova.
– Och känslan av gemenskap och självkänslan bland de här tjejerna ökade också, säger Maria.
Det är elevhälsan som avgör om man kan vara med eller inte.
Projektet sponsras av Västerviks kommun, regionen och Sparbanksstiftelsen, bland andra.