Krav på kastrering av katter som är ute

Är din katt både inne och ute? I så fall berörs du av de nya reglerna som träder i kraft den 15 juni.

Reglerna kring katters förökning skärps.

Reglerna kring katters förökning skärps.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Västervik2020-06-02 07:50

Jordbruksverket har beslutat om nya föreskrifter för hund och katt. En av förändringarna är kravet på att katter inte förökar sig oplanerat blir tuffare. I de nya reglerna står att katter som rör sig fritt bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att föröka sig okontrollerat. 

Djurskyddet Sverige skriver i ett pressmeddelande att de drivit denna fråga i många år eftersom okontrollerad reproduktion är en av orsakerna till att det finns över 100 000 hemlösa katter i Sverige.

Ylva Lindgren, från Djurskyddet Västervik-Katthemmet lyckan, hoppas att de nya reglerna ska göra att fler får upp ögonen för hur viktigt det är med kastrering. 

– Ägaren av en katt är skyldig att ta hand om kattungarna i 12 veckor och sedan hitta ägare till dem. Om kattungarna avlivas mår kattmamman väldigt dåligt. Hon blir mjölkstinn och börjar löpa igen. P-piller är inte att rekommendera. Dels kan de lätt glömmas bort dels kan de ge upphov till juvertumörer.  

Könsmogna hankatter slåss om honor och för sitt revir, vilket resulterar i skador som lätt blir infekterade. En kastrering gör katten lugnare. 

– Vi hoppas att Jordbruksverket går vidare och att det blir en lag, även ID-märkning med registrering. Vi får in katter som är märkta, men inte registrerade. Då gör märkningen inte så stor nytta.    

Ylva Lindgren säger också att kattungar som föds i det fria har svårt att klara sig. 

– Det är ett oerhört lidande med sjukdomar, ruttnande tänder och plågsam död.

Karta: Djurskyddet Västervik-Katthemmet lyckan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!