Krångliga bostadsköp diskuterades i Västervik

Att köpa ny bostad är för många en av de största affärerna i livet. Men regelverket är snårigt och fällorna många. Därför var i går Sverker Thorslund, bostadsexpert på Konsumentverket, på plats i Västervik för att ge tips och information till både allmänhet och branschfolk.

Husköpartips. Sverker Thorslund från Konsumentverket hade i går blivit inbjuden till Västervik av konsumentrådgivaren Maria Ström för att informera om de problem som kan uppstå vid husköp. FOTO: ANDERS STEINER

Husköpartips. Sverker Thorslund från Konsumentverket hade i går blivit inbjuden till Västervik av konsumentrådgivaren Maria Ström för att informera om de problem som kan uppstå vid husköp. FOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-05-03 00:25
Dolda fel, friskrivningsklausuler och undersökningsplikt - det är mycket att hålla reda på som privatperson när man ska köpa ny bostad.
Med upptrissade bostadspriser handlar det i många fall om en investering i miljonklassen, något som gör det extra viktigt att vara noggrann vid köpet av nytt hem.
- Vi försöker förebygga de problem och konflikter som lätt uppstår vid bostadsaffärer och vill därför informera om vilka regler som gäller. Ofta är det en djungel som man som husköpare ska ta sig igenom, säger Maria Ström, energi- och konsumentrådgivare på Västerviks kommun.

I går hade hon tillsammans med konsumentrådgivarna i en rad andra kommuner i Kalmar län bjudit in bostadsexperten Sverker Thorslund till Västervik. Under dagen diskuterades frågan med branschfolk och på kvällen var allmänheten inbjudna till Bryggaren för att ta del av Sverker Thorslunds tips och råd.
- Hantverkare är sådant som kan ställa till problem. Dränering, brunnsborrningar, elinstallationer och vvs-frågor är saker som husägare ska ha koll på och det är inte alltid lätt, säger han och ger tipset att behöriga hantverkare har ansvaret för utförda reparationer i tio år.
- Orsakar till exempel ett badrum som byggts om fuktskador är det lämpligt att vända sig till den hantverkare som utförde ombyggnaden.

Som allmänt tips säger han att det är viktigt att ta reda på vad som gäller. Både hos konsumentrådgivarna och på Konsumentverkets hemsida finns det information om aktuella lagar och regler. Där kan den som ska köpa hus eller bostadsrätt få hjälp med sina frågor.
- Konsumentrådgivaren är en dyrbar resurs som vi har. Men vissa frågor kan man ta reda på själv, genom att söka på internet eller i de böcker som finns i ämnet, säger Sverker Thorslund.

Kanske snårigast av alla frågor vid bostadsköp är ansvarsfördelningen. Vem ska betala för de fel som upptäcks? Ligger ansvaret hos köparen, säljaren, mäklaren eller besiktningsmannen?
Som köpare har man något som kallas undersökningsplikt. Det innebär att man själv måste se till att huset besiktigas. Upptäcks fel i efterhand, som förbisetts och som borde ha upptäcks vid besiktningen, går det nämligen inte att få någon ersättning.
Och, säger man på konsumentverket, även om mäklaren sätter stämplar på sina objekt som "varudeklarerat" eller "konditionstestat" så måste husköparen göra en egen besiktning.
Samma tips gav i går också Paul Ekstrand, jurist vid advokatfirman Lidén och Schierenbeck.
- Grundregeln vid husköp är att man måste vara noggrann. Som köpare ska man vara besvärlig och ställa frågor och få allt inskrivet i ett skriftligt avtal.
- Många glömmer sina egna skyldigheter när de köper hus. När man satsar en miljon på ett hus så är det en bra investering att anlita en besiktningsman, även om man i slutändan inte köper huset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om