Kräksjukan slog ut hela ambulansen
Foto: ANDERS LILJEGREN Anders Flodemark och Melker Engström vet vad vinterkräksjukan innebär. Nästan hela ambulansstyrkan insjuknade samtidigt.
Foto:
Melker Engström och Anders Flodemark var två som inte mådde bra när de kom tillbaka till Västervik på söndagskvällen.
?.När vi kom hem drog det loss i magen, säger Anders Flodemark.
Melker Engström hade ungefär samma symtom med bland annat bubblig mage och illamående. Jämfört med många av deras arbetskamrater kom de lindrigt undan. Många blev riktigt sjuka, med häftiga kräkningar och diarré.
När ambulanspersonalen fick höra att deras kollegor också drabbats av magsjuka tog de kontakt med smittskyddsenheten i Kalmar som genast startade en smittspårning.
?.Förmodligen blev vi smittade på en restaurang på Gotland, gissar Anders Flodemark och Melker Engström.
Det gick dock inte att bevisa, trots att flera smittskyddsläkare och miljö-och hälsoinspektörer forskade i det.
Provtagningarna visade att ambulanspersonalen hade drabbats av det ettriga caliciviruset, det vill säga vinterkräksjukan.
Cirka 15 stycken i ambulanspersonalen drabbades. Endast 3-4 personer klarade sig.
Dessa personer kan vara immuna mot sjukdomen. Svenska forskare har den senaste tiden kommit fram till att var femte person har en genvariant som gör att de inte är mottagliga för sjukdomen. De saknar en sockermolekyl på sina celler som behövs för att viruset ska få fäste.
Som tur var drabbades inte ambulanstransporterna av detta. Friska vikarier fick rycka in och jobba.
Vinterkräksjukan härjar mest på vintrarna. Men viruset har förändras och blivit mer aggressivt på sistone varför det också kan bryta ut andra tider på året. Viruset överlever till exempel alldeles utmärkt i en frysbox under lång tid. Därför kan bullar som bakades av en magsjuk person i vintras, men tas ur frysen först ett halvår senare, sprida magsjukan vidare till bullätarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!