Kraftig ökning av antalet hönor i länet

Intresset för hönsfåglar av olika slag är stort. Företagen som sysslar med höns och hönsrelaterad produktion ökar och intresset från privatpersoner har också stigit de senaste åren.

Bland de mer ovanliga raserna finns också de vanligare Lohmann-hönorna.

Bland de mer ovanliga raserna finns också de vanligare Lohmann-hönorna.

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-11-20 00:00

Enligt Jordbruksverket har antalet höns ökat i Kalmar län. Det rör sig främst om antalet höns som finns i företag som producerar ägg och där kycklingar går till slakt. Från 2009 har antalet höns gått från 548 235 stycken, till att 2012 uppgå till 732 434, en ökning med nästan 184 200 hönor.

Lika stor är inte ökningen när det kommer till höns som hålls av privatpersoner, inte vad man vet i alla fall.

Det exakta antalet går nämligen inte att hålla reda på i dagsläget. Om man håller höns för ickekommersiellt bruk, får privatpersoner ha upp till 350 (eller 350 stycken värphönsplatser) utan att behöva anmäla det till Jordbruksverket.

Det man kan konstatera är att intresset ökat hos Kalmar läns fjäderfäförening, det berättar ordförande Mattias Åkesson. Han säger att det varit tal om att tillsammans med Sensus hålla en kvällskurs om hur man håller höns i tätort, något som man måste söka tillstånd för. Han berättar att föreningen har cirka 150 medlemmar.

- De flesta av våra medlemmar har mellan 20 och 30 höns och intresset verkar ha ökat under senare år.

- Jag har fått uppfattningen att allt fler söker tillstånd för att hålla höns i tätorten, det är inte så svårt att få det. Det är värre med tuppar...

Så räknar man

För att räkna höns så skickar Jordbruksverket ut enkäter till företag som har över 1 000 höns och/eller två hektar åkerjord. Om företaget har över 2 hektar åkerjord räknas de höns man har med i statistiken, även om antalet understiger 1 000.

Privatpersoner som håller höns och som inte har över två hektar åkerjord räknas alltså inte med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om