Mindre nötkött, mera grönt och närodlat är inriktningen i skolköket på Västerviks gymnasium.
Med största nyfikenhet väntade kocken och samordnaren Rebecka Nilsson in elevernas omdömen. De kommer att visa vägen till framtidens meny.
Den här inspirationsdagen var helt köttfri. Tre rätter serverades. Stekt panerad torsk, vegetarisk thaigryta och klimatbiffar, tillsammans med salladsbuffén.
En del valde fiskens trygga huvudspår, andra smakade på det alternativa proteinrätterna och några blandade på tallriken.
– Jag går runt och frågar för att få veta vad de tycker, det är viktigt att kommunicera och få höra mer än att det är gott eller inte, sa Rebecka Nilsson.
Här serveras dagligen runt 135 luncher som ska bära upp eleverna under skoldagen.
– Smakar det bra äter de sig mätta. Vi försöker laga så mycket som möjligt från grunden, sa Rebecka Nilsson när matsalen fylldes av hungriga elever.
Vegetariskt har serverats sedan tidigare, couscous-schnitzel, biffar och nuggets har redan etablerat sig. Stycksakerna uppskattas. Däremot har grytorna haft det svårare och tagits emot med viss skepsis.
Onsdagens proteinbas i de nya recepten var en dansk produkt av gula ärtor och bondbönor som blötlagts innan den ugnsrostats och blandats med frästa grönsaker, kryddor och kokosgrädde.
När eleverna lämnat in disken fångades några röster:
Tindra Svensson, 17 år, Västervik:
– Jag åt både vegetariskt och det andra. Jag tyckte att det var gott och jag blev mätt.Jag tycker att det är kul att prova vegetariskt, det är inte alltid det är gott, men det här tyckte jag var bra. Jag tog en biff.
Tone Kinnmalm, 17, Överum:
– Jag har inte ätit vegetariskt. Jag tycker om fisken och vågar inte testa något nytt, för att det inte skulle smaka gott. Om jag vet att det är gott tar jag vegetariskt, annars inte. Jag tar alltid det gamla vanliga.
Oliver Collins Florén, 17, från Linköping:
– Jag åt fisk, potatis och spenatsås. Jag drar mig inte så jättemycket till vegetariskt. Jag vågar och provar ibland när det ser godare ut. Dagar när det bara är vegetariskt, då tar jag det.
Theo Petersén, 16, Västervik:
– Jag testade inte det vegetariska. Det såg inte så gott ut. Det är oftast det som avgör. Jag tog fisk, den var god.
Oskar Stavin, 16, Västervik:
– Jag var fegis och tog fisk. Det såg gott ut, jag tog rätt mycket och blev mätt. Men jag har testat vegetariskt när det ser gott ut.