Under måndagens skollunch serverades vegetarisk mat för att uppmärksamma vegetariska dagen. Eleverna i Västerviks skolor bjöds på kryddig linssoppa med bröd och green nuggets med ris och dressing. I Ellen Keyskolans matsal var det ganska lugnt klockan elva.
En lärare berättar att det inte brukar vara någon trängsel vid den tiden och att den lugna stämningen alltså inte berodde på maten. De flesta la upp nuggets på tallrikarna, linssoppan verkade inte vara lika populär. Läraren Åsa Thaberman tog dock för sig av soppan och hon säger att den var okej. Hon tror att de flesta elever på skolan har koll på det här med hållbarhet och miljö och att vegetarisk mat är en del av miljöarbetet.
– Jag har inte hört några negativa reaktioner från eleverna, men jag tror inte att det här är så lätt att implementera.
Ingrid Folckner och Nikola Bensone går i nian och de reagerade inte särskilt mycket när de läste matsedeln. Nikola själv har tänkt bli vegetarian så hon var positivt inställd till den vegetariska dagen.
– Det är nog en del som vill äta vegetariskt men det är svårt om alla andra hemma äter kött, säger hon och tillägger:
– Många tror att vegetarisk mat bara är sallad men så är det ju inte.
Men alla försåg sig inte av skollunchen. I skolans cafeteria hittade vi två elever som helst vill vara anonyma. De gick till Hemköp och köpte kycklingsallad istället.
– Jag kan tänka mig att äta vegetariskt om det ser gott ut, säger den ena av dem.