Bo Essén har jobbat många år som alkoholhandläggare. Det blir han som kommer ägna våren åt att undersöka hur Västerviks framtida taxor för serveringstillstånd och tillsynsavgifter ska se ut. Det är kostnader som krogar och restauranger behöver betala till kommunen för att få driva sin verksamhet. Kommunen använder sig av avgifter i stället för skattemedel, och ett förslag på ändringar ska lämnas vid halvårsskiftet.
– Personligen kan jag tycka att det borde vara lika i hela Sverige. Oavsett var man bor så verkar man ändå i samma bransch. Men så är det inte, förklarar Bo Essén.
Han får medhåll av intresseorganisationen Näringslivets regelnämnd. I deras senaste rapport om serveringstillstånd från 2020 anser de att prisskillnaderna mellan Sveriges kommuner är orimligt och oförklarligt stora.
Näringslivets regelnämnd bad kommunerna svara på hur stor årlig tillsynsavgift som betalas av en nyöppnad exempelrestaurang med öppettid till 02.00, som omsätter 1 775 000 kronor.
I den billigaste kommunen Filipstad betalar restauranger 4 950 kronor per år, och i den dyraste kommunen Oskarshamn 29 120 kronor.
I Västervik landar priset på 14 000 kronor.
– Det system som är rådande i Sverige idag, för att beräkna tillsynsavgifter, grundar sig i riktlinjer som kom 1995 från dåvarande Folkhälsomyndigheten.
Men det har hänt en del sedan 1995, i omvärlden och i krogvärlden.
– Det vi är ute efter är lite mer rättvisa, men arbetet är bara i sin linda än så länge, säger Essén.
Tillsynsavgifter betalas årligen för att finansiera att tjänstemännen regelbundet kontrollerar att restaurangen följer lagen. Liksom i de flesta kommunerna baseras tillsynsavgiften i Västervik på restaurangens alkoholomsättning.
Vad säger restaurangföretagarna om taxorna idag?
– Det är klart att en del tycker att det är dyrt idag, men i vissa andra kommuner hade man fått betala mycket mer, säger Bo Essén.
Så på vilket sätt ska ändrade avgifter leda till en mer rättvis fördelning av kostnaderna?
– Har man en hög omsättning men en välskött restaurang krävs inte så mycket tillsyn. En restaurang med mindre omsättning kan kräva mer tillsyn om den har mer problem, som ett visst klientel. Idag är taxorna inte så förutsägbara, eftersom de beror på vad man har för omsättning.
Även avgiften för serveringstillstånd varierar stort mellan kommuner. Det är en ansökan om att få servera alkohol, som behövs för att kommunen ska säkerställa krögarens ekonomiska och personliga lämplighet.
Det billigaste serveringstillståndet hittar Näringlivets Regelnämnd i Staffanstorp. Där kostar det 4 000 kronor. I den dyraste kommunen, Upplands-Väsby, kostar det 18 345 kronor. I Västervik kostar det 10 000 kronor.
Dessutom tillkommer ett kunskapsprov om alkohollagen som görs i kommunen och kostar mellan 500 och 2 000 kronor.
Bo Essén påpekar dock att Västervik valt att gynna befintliga verksamheter. Om man redan har ett serveringstillstånd, och också vill ha ett tillfälligt serveringstillstånd – till exempel för att en popup-servering eller för att delta i någon festival – är kostnaden för det tillfälliga tillståndet nedsatt från 7 000 kronor till 3 000 kronor.
Så hur kommer det bli framöver?
– Där är vi inte framme än, poängterar Bo Essén, men svarar:
– Jag tänker mig att det kommer bli dyrare för de som renderar mer tillsyn för att de ska bära sina egna kostnader. Det innebär samtidigt att det blir billigare för de som är skötsamma.