"Korsord är bra hjärngymnastik"

Ända sedan Anita Lingestad var barn har korsordlösning fascinerat henne. I början blev det tillsammans med mor och far, som var hängivna korsordlösare.

De hjälps åt. Lasse och Anita samarbetar när de bygger korsord. Han tecknar och hon bildar orden.

De hjälps åt. Lasse och Anita samarbetar när de bygger korsord. Han tecknar och hon bildar orden.

Foto:

Västervik2005-07-27 00:25
- Jag har sedan fortsatt genom åren att lösa alla sorters kryss, berättar hon. Favoriterna är numera Expressens kryss som konstrueras av Torsten Bendeus. Det är inte alltför svårt men ändå klurigt.
Ju fler krysskonstruktörer som Anita Lingestad "genomskådade", desto mindre tyckte hon till slut att utmaningen var att lösa kryssen. Det blev mest att fylla i rutorna utan någon större tankeansträngning.
- Då började jag att fundera på om det inte skulle vara roligare att göra egna kryss. Jag ville både ställa frågorna och ge svaren. I början tog det ett par dagar att få ihop ett A4-stort kryss, nu, efter flera års träning, går det på ett par timmar.
Anita Lingestad har god hjälp i sina kryssbyggen av sambon Lars-Owe Strömqvist som gör illustrationerna. Hans fina teckningar ska göra att krysset blir tilltalande och lockar till lösning, de gör också att varje kryss blir unikt.
Hon strävar efter att få med ord som är vackra och ofta lite gammaldags. Hon fångar gärna upp ord som är på väg att försvinna ur språket och som hon tycker ska bevaras.
Anita är också noga med att det ska gå att lösa ett kryss utan att man är uppdaterad på alla tv-såpor. Däremot tar hon gärna med riktiga aktuella händelser.
För att få krysset att gå ihop på slutet börjar Anita med de ordflätor som utgår från bilderna. Sedan fyller hon på, med omväxlande längre och kortare ord. Hjälpmedlen är korsordslexikon, ordlistor, uppslagsböcker och kartbok. När krysset är klart korrekturläser först Lasse och sedan en av hans kompisar som är van korsordslösare.
- Alla som jag provat mina kryss på tycker att de är roliga och lagom svåra att lösa, säger hon.
Under våren har hon gått en starta-eget-kurs och räknar med att mycket snart gå ut och erbjuda sina kryss till tidningar och särskilda byråer som köper upp kryss för tidningars räkning. Hon har ett lager på ett 30-tal kryss som ligger färdiga för publicering.
- Jag hoppas på att kunna försörja mig på det här. Det vore toppen att få syssla med det roligaste jag vet på heltid. Att bygga och att lösa korsord är mycket lärorikt och allmänbildande har vi upptäckt. Lasse och jag lär oss något nytt varje dag när vi letar ord och synonymer. Vi samlar hela tiden på användbara ord.
- Det verkar också som det blir mer och mer populärt att lösa korsord. Kanske det beror på att befolkningen blir äldre och har mer tid för den här sortens tidsfördriv. Och enligt forskningen så är det bra gymnastik för hjärnan att lösa korsord. Det påstås till och med att det förhindrar demens och Alzheimer att utvecklas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om