Korna bestämmer takten

I mitten av augusti påbörjade Johan Andersson bygget av en ny ladugård i Kila i Odensvi. Den skulle ha stått inflyttningsklar under början av det här året, men på grund av flera olyckliga omständigheter så var det först under den gångna helgen som de 110 korna kunde börja sitt nya liv.

Johan Andersson påbörjade bygget av en ny ladugård i Kila, Odensvi, i augusti förra året. Den gångna helgen kunde korna flytta in.

Johan Andersson påbörjade bygget av en ny ladugård i Kila, Odensvi, i augusti förra året. Den gångna helgen kunde korna flytta in.

Foto: Lena Pettersson

Västervik2008-05-07 00:06
Att flytta från de invanda rutinerna i den gamla ladugården, där korna stått uppbundna och mjölkats på vanligt vis, till en stor luftig anläggning där mjölkningen sköts av två robotar, det har sina sidor. Det blev en del högljudda protester och det var inte alla som förstod vad som krävdes av dem. Det gällde för Johan och hans medhjälpare att ta det lugnt och bara flytta några kor åt gången. De flesta var ändå förvånansvärt fogliga och gick in och ställde sig i båset med roboten. Nu fanns det extra smakligt foder i samma bås och det underlättade förstås. När kon kommit på plats borstas och tvättas först juvret innan robotarmen, med hjälp av en laserstråle, börjar sitt letande efter juvrets spenar. Första gången kan det ta en stund, inget juver är ju det andra likt, men snart kommer spenkopparna på plats, en efter en. Mjölken rinner i separata slangar för varje juverdel. På en datorskärm kan det sedan avläsas hur mycket mjölk som kommer från varje spene. Nästa gång kon kommer finns modellen på hennes juver inprogrammerad och roboten kan direkt hitta rätt. Så småningom är det meningen att det ska bli 160 kor på gården. För en summa av runt elva miljoner har Johan fått en toppmodern anläggning som kräver betydligt färre arbetstimmar än den gamla ladugården. Mjölkningen sker sedan i den takt som kon själv bestämmer och enligt robotleverantörerna så producerar kon som själv får bestämma när den vill äta och bli mjölkad mer än den som styrs av bondens arbetstider. Att det blir en nedgång av produktionen under en inkörningsperiod är Johan beredd på. -  Men, säger robotleverantören, korna vänjer sig snabbt, betydligt längre tid brukar det ta för bonden att vänja sig vid att han inte behöver gå upp klockan fem för att mjölka korna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om