Köpte vovve, fick en utställningshund

Anita och Martin i Gamleby köpte en vovve men fick en utställningshund. Dvärgschnauzern Cato är Nordisk juniorvinnare 2011 i sin ras och blev placerad på Crufts åtråvärda utställning i England.

Att ställa ut på Crufts i England är alla uppfödares våta dröm.

Att ställa ut på Crufts i England är alla uppfödares våta dröm.

Foto: Hans Brandin

Västervik2012-03-20 00:00

Videon är inte längre tillgänglig

- Vi hade bestämt oss för att skaffa en hund, berättar Anita Pecher Fröjd, Gamleby. Martin ville ha en dobermann men jag ville ha en dvärgschnauzer.

Gissa vad det blev?

Av en tillfällighet fick jag veta att Yvonne Elofsson i Västervik föder upp min favoritras och att hon hade en valp till salu, säger Anita Pecher Fröjd. Jag ringde henne, vi åkte och hälsade på och föll pladask. En vecka senare var Cato, som nu är 14 månader, en i familjen.

- Cato är mycket social och har järnkoll på oss, berättar Martin. Han vill gärna vara med och helst precis intill oss. Det är en lagom stor hund som inte fäller hår, glad, pigg och trevlig. Vi hade skaffat en vovve och ingen utställningshund.

Nu blev det en utställningshund i alla fall och inte vilken som helst.

- Först var vi med på en mindre utställning i Västervik, berättar Anita. Där fick han omdömet "lovande valp".

- Det var roligt, så roligt att vi ville se hur han mätte sig i lite större sammanhang. så därför var vi med på en officiell utställning i Norrköping.

Cato vann och det gav mersmak.

Dvärgschnauzern från Elofins kennel i Västervik ställde upp på en nordisk utställning i Stockholm och fick medalj som Nordisk junior. Men än mer betydelsefullt var att Cato kvalificerade sig till Crufts i Birmingham - en utställning som man måste kvala in till och som är varje uppfödares våta dröm.

- En sån chans får man bara en gång i livet, resonerade vi, säger Martin. Det var bara att tacka ja.

Mycket förberedelser krävs, såväl byråkratiskt med vaccinationer och pass och medlemskap i Engelska kennelklubben som rent fysiska med trimning.

- Vi hade hjälp av Yvonne Elofsson, Elofins kennel i Västervik och en uppfödare i Stockholm, Yvonne Broberg på New Eras kennel.

Bil genom Europa och under Engelska kanalen och på vänster sida upp till Birmingham. Så var de framme vid de enorma mässhallarna med en av 20 000 hundar som skulle bedömas på fyra dagar.

- Det var hårda domare som tittade på rasstandarden - form, storlek, päls och karaktär. Vi hade hjälp av en person som gick med Cato i ringen, det är inte bara att promenera runt.

Cato kom femma med omdömet "very highly commended" = mycket högt vitsord) . Bara att få en placering är mycket bra.

Det är minst tre och som allra högst fem hundar i varje klass som blir placerade.

- Eftersom Crufts är en engelsk utställning så är det ingen merit i Svenska Kennelklubben hur högt det än smäller internationellt.

- Men svenska meriter ska vi skaffa oss nu i sommar, utställningssäsongen börjar snart.

Vovven Cato är numera helt klart en utställningshund.

En riktig posör är Cato från Gamleby, men så har han trots sin ringa ålder redan hunnit skaffa sig internationell utställningsvana.
En riktig posör är Cato från Gamleby, men så har han trots sin ringa ålder redan hunnit skaffa sig internationell utställningsvana.
Webb-tv

Se när matte Anita Pecher Fröjd, Gamleby, gullar med Cato på www.vt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om