Köp din egen utsläppsrätt

Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, erbjuder privatpersoner att köpa utsläppsrätter för att begränsa utsläppen av koldioxid. Hittills har man sålt 2 300 utsläppsrätter, vilket innebär att 2 300 ton koldioxid inte kommer att släppas ut i atmosfären.
- Det är ett enkelt sätt för alla att göra en konkret miljöinsats, säger Ylva Rylander, klimathandläggare på föreningen.

Årets julklapp? Rätterna ägs av Svenska Naturskyddsföreningen, och köparen får ett värdebrev.

Årets julklapp? Rätterna ägs av Svenska Naturskyddsföreningen, och köparen får ett värdebrev.

Foto:

Västervik2006-12-19 00:25
Klimatforskarna är överens om att de stora utsläppen av koldioxid som kommer från fossila bränslen bidrar till växthuseffekten. I Kyotoavtalet har drygt 140 länder enats om att minska utsläppen av växthusgaser i varierande grad. För EU-ländernas vidkommande rör det sig om en minskning med åtta procent fram till år 2012.
För att uppmuntra investeringar i miljövänligare teknik har EU infört en handel med utsläppsrätter där industrin fått ett visst antal utsläppsrätter tilldelade. Om en enskild industri behöver överskrida den tilldelade kvoten måste de köpa en rätt från ett annat företag. Eftersom utsläppsrätterna säljs och köps på samma sätt som aktier kan vem som helst bli ägare till en eller flera rätter.
- Om många köper utsläppsrätter ökar priserna. Ju dyrare rätterna blir desto lönsammare blir det för företagen att investera i energieffektivisering och användning av bränslen som inte ger ett nettotillskott av koldioxid, säger Ylva Rylander som är glatt överraskad av det stora intresset bland framför allt privatpersoner.

Hittills har man sålt 2 300 rätter, vilket innebär att lika många ton koldioxid inte kommer att släppas ut i atmosfären. Men samtidigt erkänner Ylva Rylander att det krävs kraftfullare åtgärder.
- De svenska industrierna har fått en alldeles för stor tilldelning av utsläppsrätter. I år får de släppa ut drygt tre miljoner ton mer än vad de gjorde 1990, vilket inte är en hållbar utveckling. Vi har försökt förmå politikerna att minska tilldelningen till 1990 års nivå.
Problemet blev tydligt i maj när priserna på utsläppsrätter för koldioxid sjönk från nära 30 kronor per kilo ner till runt 12 kronor.
- Enligt medlemsländernas statistik släpper företagen inte ut lika mycket som de fått tilldelning för. I Sverige fanns det ett överskott på 15 procent för 2005, vilket gör att handelssystemet inte fungerar som ett effektivt styrmedel för minskade utsläpp av växthusgaser.
Ylva Rylander menar att föreningens erbjudande om att låta privatpersoner köpa utsläppsrätter främst är ett sätt att väcka opinion i frågan.
Hon håller med om att debatten kring koldioxidanvändningen förs på en hög nivå som gör det svårt för en lekman att förstå vad det handlar om. Genom att starta en webbtjänst där vem som helst kan teckna sig för utsläppsrätter blir det hela mer begripligt och jordnära, hoppas hon.
- Om du köper ett ton koldioxid måste någon annan spara ett ton koldioxid. Vi som miljöorganisation garanterar att ingen annan kan använda sig av den utsläppsrätt som du köpt, vilket gör att var och en aktivt kan bidra till en bättre miljö.
- Vi hoppas på en kraftigt ökad försäljning inför julen eftersom detta är en bra present till den som är miljömedveten.
Utsläppsrätter och koldioxid
Energianläggningar och vissa energislukande industribranscher inom EU betalar för rätten att släppa ut koldioxid. Om de minskar sina utsläpp kan de sälja sina utsläppsrätter till andra företag via mäklare eller banker.
De utsläppsrätter som säljs via Svenska Naturskyddsföreningen kostar 250 kronor per ton. De kommer att låsas så att de aldrig används.
Fossila bränslen som olja ger ett nettotillskott av koldioxid när de förbränns. Biobränslen som till exempel ved eller pellets ger däremot inget tillskott av koldioxid till atmosfären, eftersom biobränslen ingår i kretsloppet. Döda träd som förmultnar i skogen ger upphov till samma mängd koldioxid som om veden bränns i en kamin eller i ett kraftverk. Så länge trädet ersätts av ett nytt eller av motsvarande mängd andra växter så binds lika mycket koldioxid i den nya biomassan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om