Andra halvåret 2019 var siffran 697 kronor per månad.
Nu har den sjunkit med nästan 20 procent, till 558 kronor. Skeendet är en del i en större trend, men förändringstakten har ökat.
– Den stora minskningen av kontantuttag förklaras delvis av coronakrisen. Många har varit hemma mer, konsumerat mindre och förändrat sina betalningsvanor, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB i ett pressmeddelande.
Vimmerbyborna ligger ännu lägre, med 468 kronor per månad. I Kalmar är lägst i länet, med 417 kronor. Länssnittet är 532 kronor.
Sett över tid har minskningen legat på cirka 10 procent per år, nationellt sett.
Den snabba förändringen passar inte alla. Därför antog riksdagen i november 2019 en ny lag, som innebär att sex stora banker ska se till att svenskarna inte har för långt från sin bostad till närmaste plats för kontantuttag. Dessutom tillsatte regeringen en utredning under ledning av Anna Kinberg Batra, som ska genomlysa statens respektive näringslivets framtida roll när det gäller betalningar.
Som vi tidigare berättat går trenden mot så kallade kontaktlösa betalningar, exempelvis genom att blippa sitt kort. En orsak, enligt betalleverantören Nets, är att Visa och Mastercard förra våren ökade beloppsgränsen för kontaktlösa betalningar från 200 till 400 kronor, och trenden har förstärkts av coronapandemin.
Sedan 2018 har blippbetalningarna ökat från ungefär fyra procent av alla kortbetalningar till att i september 2020 utgöra 57 procent.