– Vi är glada över att den kommit hem och tacksamma över gåvan vi fått från Immanuelskyrkans församling i Norrköping, säger Anna-Carin Gabelic, kyrkoherde för Södra Tjusts pastorat.
Kallsteniusmålningen är en rejäl pjäs, på 2,5 gånger 3,5 meter, och den har inte varit helt lätt att placera. I Immanuelskyrkan har den hängt alltsedan invigningen 1956. Men sedan församlingen upplösts och det nya fastighetsbolaget planerade en ombyggnad av kyrkan – som skulle göra det omöjligt att ha kvar målningen – tyckte församlingens tidigare ordförande, Ingvar Almrot, att den borde återbördas till konstnärens hemstad. Och efter en del kontakter och turer mellan städerna, samt avklarat tillstånd från Länsstyrelsen, är ett gåvobrev nu upprättat och tavlan hänger sedan en tid tillbaka på S:t Petri kyrkas norra sida.
– Den är mäktig och jag hoppas att den ska vara till välsignelse för många av våra besökare, säger Anna-Carin Gabelic.
Målningen påbörjades redan i slutet av 1800-talet med utgångspunkt från ett bibelord i Markusevangeliets 13:e kapitel. Den tog nästan 30 år att färdigställa och Kallstenius fortsatte att arbeta med målningen under flera år efter att den visats på en utställning i Stockholm 1922.
Motivet påminner om bibelberättelsen "Den förlorade sonen". På bilden ses elva människor välkomna en ljusgestalt som närmar sig gruppen.
– Jag vill ju gärna tro att det är Kristus som är ljusskenet och jag tolkar den som att många längtar och väntar på Guds återkomst, säger Anna-Carin Gabelic och berättar att det finns ytterligare sex målningar i S:t Petri signerade Kallstenius. Bland annat altartavlan och predikstolen.
– Jag känner igen typen av måleri, och den här ljusgestalten återkommer på många.
Många, inklusive Anna-Carin Gabelic, tror att tavlans långa tillkomsttid handlade om att Kallstenius bearbetade sorgen efter brodern Evald, som gav sig ut på en polarexpedition men aldrig återvände. En del tycker sig också se andra familjemedlemmars ansikten inmålade i tavlan.
Den officiella invigningen skedde i söndags, i samband med söndagens adventsgudstjänst. Intervjun gjordes dock innan helgen, men Gabelic berättade då att hon skulle predika över tavlan. Dessutom skulle Ingvar Almrot från Norrköpingsförsamlingen att vara på plats, och man skulle bjuda på ostkaka.