Konsten att slakta en tröja - och göra ett annat plagg av den

Föreläsning och "work-shop" för 80 intresserade i Gamleby.

Modejournalisten Anna Stina Lindén Ivarsson från projektet "Do Redo" föreläste på Gamleby folkhögskola under måndagskvällen. Efter föreläsningen blev det "work-shop" för de 80 deltagarna.

Modejournalisten Anna Stina Lindén Ivarsson från projektet "Do Redo" föreläste på Gamleby folkhögskola under måndagskvällen. Efter föreläsningen blev det "work-shop" för de 80 deltagarna.

Foto:

Västervik2005-04-06 00:25
I måndags kväll samlades 80 textilintresserade på Gamleby folkhögskola. Under armen hade var och en en gammal tröja som blivit feltvättad, maläten, missfärgad eller nåt sånt. Tröjan skulle under kvällen förvandlas till något helt annat.
Inledningsvis talade modejournalisten Anna Stina Lindén Ivarsson om projektet "Do Redo", som avser att locka yngre personer att börja handarbeta. Projektet har utmynnat i en hand- och inspirationsbok samt föreläsningar och "work-shops".
- Vi vill visa hur lätt och roligt detär att göra något med sina händer och att man mycket väl kan använda gamla kasserade plagg, säger Anna Stina Lindén Ivarsson. En feltvättat ylletröja är idealisk. När den tvättats i för varmt vatten tovar den ihop sig och blir flera storlekar mindre. Men samtidigt blir den en bra utgånspunkt för ett nytt plagg. Man kan klippa i tröjan och man behöver inte fålla, den repar inte upp sig. Alltså går det snabbt och smidigt att skapa nya kläder/prylar.

Hon visade bilder ur boken och där fanns mängder av inspirerande tankar och ritningar på hur en tröja kan göras om till en väska, ett par tofflor, en väst, en mössa&
- Projektet är också en protest mot konsumtionssamhället. Istället för att köpa nytt kan man göra om gamla plagg eller köpa second hand.
Efter föreläsningen åkte tröjorna fram och så började förvandlingen. Många av deltagarna arbetar med textilslöjd och kommer förhoppningsvis att föra ut idéerna till sina elever. Sömnadslinjen på folkhögskolan i Gamleby ägnade hela tisdagen åt att göra om gamla kläder i Do Redo-stil.
En utställning om Do Redo, kompletterad med japanska ungdomars uttryck, visas på Nordiska museet till sista maj och på Röhsska museet, Göteborg, hösten 2005.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om