Konservburkar blir fina lyktor

När kvällarna blir mörkare är det extra mysigt att passa på och lysa upp med lyktor. Av gamla konservburkar kan man tillverka fina utelyktor, att ha i trädgården eller på matbordet en sen sommarkväll. Att de rostar om man lämnar dem ute gör ingenting - det är ju bara snyggt med lite rost!

Lykta. Så fin blir den färdiga lyktan.

Lykta. Så fin blir den färdiga lyktan.

Foto:

Västervik2005-07-31 00:25
Det man måste tänka på är hur man öppnar konservburken. En del konservöppnare skär av hela locket så att det blir en väldigt vass kant kvar, och det är ju inte så bra. Använd en helt vanlig konservöppnare som skär ovanpå burkens lock i stället för en som skär av hela locket runt om burken. Det blir ändå vassa kanter på insidan av burkens överkant som man måste vara försiktig med så att man inte skär sig.
Diska ur konservburken och se till att hela etiketten lossnar och allt klister försvinner från utsidan. Klistret kan sitta ganska hårt, så att man behöver skrapa med en kniv eller något annat. När etiketten och klistret är borta har man bara en plåtburk som ska bli en ljuslykta för vanliga värmeljus.

För att ljuset från värmeljusen ska komma ut genom lyktans väggar måste den få små hål i väggarna. Dem fixar man ganska enkelt med hammare och spik, eller en syl. Vill man kan man göra mönster med hålen, ritar man först upp mönstret med en vattenlöslig tuschpenna. Följ sedan linjen som du ritat upp och slå hålen efter den. När det är klart tvättar du bort tuschstrecken.
Man kan också bara slå hål på måfå. Lite olika stora hål spridda runt hela burken blir som en hel liten stjärnhimmel!

När alla hålen är klara slår du två extra hål långt upp på vardera sidan om burken. Där ska du sedan fästa själva handtaget. Hålen måste sitta mitt emot varandra. Fäst en lagom lång ståltråd och snurra fast den i hålen. Nu är lyktan klar att användas.
Lyktan är inte brandfarlig i sig själv, men man ska alltid vara försiktig med levande ljus. Man ska aldrig lämna dem tända utan tillsyn. Ha lite vatten i närheten för säkerhets skull.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om