Matkultur gick i konkurs i höstas och Smak förra veckan. Brödernas söker en franschisetagare som vill ta över verksamheten.
Efter sommarens tryck har restaurangklimatet varit bistert i Västervik och i hela landet.
UC, Sveriges största kreditupplysningsföretag, räknar i en prognos att 16 000 bolag riskerar att gå i konkurs under 2024.
Antalet konkurser i Sverige steg under januari med 45 procent jämfört med januari 2023, enligt UC. Tredje största ökningen finns inom hotell och restaurang med en uppgång på 113 procent.
Västerviks-Tidningen har kollat läget med några av kommunens restauranger.
BC Lunchbar vid Allén firar 30 år och har en relativt stabil tillvaro med 60–70 gäster per dag.
– Det går ganska bra. Ökade kostnader gör att marginalerna minskar och det är mer arbete för varje portion. Det finns en gräns för hur mycket vi kan höja priserna, säger ägaren Björn Franzon.
Han ser en ökad tillströmning av pensionärer som unnar sig att äta ute. Det som lockar allra mest är tisdagarnas raggmunk.
– Att se när kollegor går omkull är givetvis tragiskt och jobbigt. Man får en tankeställare, säger Björn Franzon.
Gertrudsviks restaurang & café känner också av ett lågt kassaflöde under januari och februari.
– Gertrudsvik har blivit mer av en lunchkrog, men vi har öppet även på kvällarna. Luncherna har låg marginal och med ökningen på råvarupriserna har vi tappat på bruttovinsten, berättar ägaren Martin Krüger.
– Det är ledsamt att se andra stänga ner. För Gertrudsvik och Sjökrogen i Loftahammar känns det ganska lugnt. Jag är inte orolig nu.
Fabriken är ett av tre lunchställen där Andreas Andersson är delägare (även King Pin och Ekhagens golfrestaurang).
– Det är relativt lugnt just nu, men man måste vara uppmärksam. Det är jättetråkigt när andra går omkull. Jag vet hur mycket man får slita. Jag hoppas att 2024 blir bättre än förra året. Jag kan redan se en ljusning från november till nu, folk börjar röra sig lite, säger Andreas Andersson.
Han har märkt att stammisar inte kommer lika ofta och att det är mer klassisk matlåda nu.
– På luncherna ser vi en nedåtgående tillströmning. För bowling och billiga nöjen märker vi att folk unnar sig lite.
Stadshotellet har en fördel i att ha flera ben att stå på.
– Att det är tufft kan vi nog alla i branschen känna på ett eller annat sätt. Restaurangverksamheten står inte och faller på att ett visst kundsegment minskar. För vår del har året startat över förväntan och det gäller alla affärsområden som vi erbjuder under vårt tak.
– Vår upplevelse är att det varit fler lunchgäster i år och vi har haft mer konferensgäster i år mot förgående år, i januari. Det bidrar till den ökningen och antagligen också vad vi upplever, säger hotelldirektör Ann-Charlott Rickne.
Slottsholmens restaurang är inte opåverkad av läget i Sverige och världen.
– Men vi ser faktiskt en hel del positiva trender också. Vår lunchverksamhet går till exempel väldigt bra med ett ökande antal gäster. Vi står helt enkelt stadigt och ser att vi kommer att nå lönsamheten som krävs på sikt, hävdar vd Anna Ulvaeus.
Thai Roi-et har funnits drygt ett år på Norra Strandvägen och har inte märkt någon nedgång.
– Det är vår första januari här. Efter löningen hade vi 50-60 lunchgäster per dag. Ibland är det betydligt färre. Det har ändå gått över förväntan med vår buffé och karaoken drar folk en gång i månaden. Att andra fått lägga ned är tråkigt, men med tanke på att butiker också får stänga känns det förståeligt att det även drabbar restauranger, säger Minna Lehikoinen på Thai Roi-et.
Guldkant kör sju restauranger på sommaren och tre på vintern och nu är det högtryck i Sälen med många danska gäster.
– Jag blir ledsen när jag läser om stängningarna i Västervik. Det är tungt. Jag vet vilken tid och kärlek det kostar när man gör det för man gillar det. Västervik är litet. Det är svårt att tjäna pengar nu, men det är ändå roligare att ha lite att göra. Vi försöker göra grejer på vintrarna. Artister, pizzafeber och halva priset på maten måndag och tisdag. Men just den här vintern har varit mörkare än på länge, bortsett från pandemin, säger delägaren Henrik Arkåsen.
Han älskar sitt Västervik och ser ingen fara för Guldkant nu.
– När det blir för jobbigt att höra om elpriser, räntor och omvärlden bakar jag 100 bullar så jag får något att tänka på, säger Henrik Arkåsen.