Konkurrens om Gamla vattentornet: "En del motgångar"

Nu syns konkurrensen om att få bygga bostäder i gamla vattentornet. Den nytillkomna entreprenören Anders Olsson har skrivit ett mejl till ett 80-tal politiker i Västervik.

Gamla vattentornet har blivit en eftertraktad byggnad.

Gamla vattentornet har blivit en eftertraktad byggnad.

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkiv

Västervik2021-05-25 18:00

Där pekar han på att Richard Granberg har haft option på Gamla vattentornet i tio år. Nu tycker han att någon annan borde få ta vid.

"Släpp optionen och gå vidare med vårt förslag som på ett modernt sätt bevarar vattentornets historia och unika utseende, med minimalt påverkande av detaljplanen", skriver han i mejlets slutkläm.

Den nuvarande entreprenören Richard Granbergs nuvarande option går ut den 30 juni. Han konstaterar själv att projektet dragit ut på tiden.

– Jag har hunnit fylla både 40 och 50 under projektets gång, skriver han till oss.

Han säger att det varit ett extremt svårt projekt med många parametrar att ta hänsyn till:

– Det har varit en del motgångar. Några förväntade, andra inte. Det är en balansgång mellan vad som är tekniskt möjligt, ekonomiskt och tillåtet regelmässigt. 

Just att projektet är så komplicerat tycker han är det främsta argumentet för att han ska få en förlängning. För närvarande pågår ett detaljplanearbete.

– Det vore synd för Västerviks del om jag inte fick fortsätta.

Richard Granberg har läst om den nytillkomna entreprenören Anders Olssons upplägg med trapphus och hisschakt inne i tornet. Fördelen är att det inte påverkar exteriören. Något som varit en utmaning med Granbergs upplägg, som bygger på en tillbyggnad bredvid tornet. Granberg är ändå inte övertygad:

– Inne i tornet är det bara 56 kvadratmeter per våningsplan. Trapphus, hisschakt och brandsluss tar 18–20 kvadratmeter. Kvar blir väldigt små lägenheter, samtidigt som byggnadskostnaderna kommer att bli höga. Det handlar inte bara om själva tornet. Parkering, dagvatten och teknik ska lösas.

Han ifrågasätter om hyresgästerna finns som är beredda att leva "compact living", och ändå betala en hög hyra. 

Anders Olsson å sin sida håller på sin modell.

– Med 20 kvadrat för hiss och trapphus så har man inte byggt smart. Vi har en lösning där det blir 45 kvadratmeter över till lägenheter på varje våningsplan.

Anders Olsson är ett nytt namn för de flesta i Västervik. Han kommer inte från byggbranschen, men berättar att han har ett intresse för gamla byggnader. Yrkesmässigt har han jobbat med cad-programvara, det vill säga program för tredimensionella ritningar. Däremot säger han att det finns arkitekt och ett byggbolag med i hans upplägg där han även tittar på andra äldre byggnader runt om i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!