Konflikt skakar Ullevi behandlingshem

Delägarna oense om framtiden och kan inte komma överens om försäljning.

Foto: HANS BRANDIN Ullevis två ägare är inte eniga om behandlingshemmets framtida inriktning. De har inte heller kunnat komma överens om en affär där den ene löser ut den andre.

Foto: HANS BRANDIN Ullevis två ägare är inte eniga om behandlingshemmets framtida inriktning. De har inte heller kunnat komma överens om en affär där den ene löser ut den andre.

Foto:

Västervik2004-12-08 01:00
För 15 år sedan startade Sigvard Lundgren och Linnea Brolin-Hollstein Ullevi behandlingshem i Gamleby, en verksamhet som sysselsatte ett tiotal personer som mest. För några veckor sedan kunde VT berätta att företaget ändrar inriktning efter att marknaden för behandlingshemmet blivit allt sämre.
Då löd förklaringen att kommunerna blivit allt ovilligare att sända iväg vårdbehövande till privata behandlingshem. Nu visar det sig att en annan förklaring kan vara att verksamheten skakats av oenighet mellan de två delägarna.
De är inte längre ett par, och Linnea Holstein-Brolin bor numera i Stockholm. Hon känner sig utmanövrerad av sin kompanjon.
? Han har gått bakom ryggen på mig med planerna på att Ullevi ska bli restaurang och pensionat. Det passar inte alls min ideologi att det ska bli en restaurang som serverar sprit, med tanke på hur många år vi har jobbat med att behandla människor med missbruksproblem.
? Sigvard Lundgren har själv minskat underlaget för behandlingshemmet genom att berätta för våra kunder att han har andra planer, säger hon.

Vanligen när så allvarlig oenighet mellan två delägare uppstår köper den ene ägaren ut den andre. Försök har gjorts även i det här fallet, men parterna kommer inte överens.
? Jag har försökt att få sälja min andel i fyra år. Både vår revisor och en advokat har kommit med förslag, men hela tiden har Sigvard förhalat en uppgörelse. Jag är beredd att sälja, men jag vill ju ha skäligt betalt, säger Linnea Brolin-Hollstein.

Sigvard Lundgren å sin sida hävdar att Brolin-Hollstein som vd plockat ut pengar ur företaget som han vill ska avräknas på köpeskillingen. Det sammanlagda beloppet är 246.000 kronor, varav 100.000 är till en pensionsförsäkring.
? Det låter inte som mycket pengar, men ska 146.000 kronor bokföras som ett nettouttag kommer det att växa till en kostnad på halvmiljonen när det läggs sociala avgifter och annat på pengarna. Jag vill inte starta min nya verksamhet med att ta en sådan kostnad, säger Sigvard Lundgren.

Vad händer om delägarna inte kommer överens?
? Konkurs är den enda utvägen, säger Linnea Brolin-Hollstein. Ullevi behandlingshem var välrenommerat i branschen och hade fram till för några år sedan god lönsamhet, men nu är Ullevi konkursmässigt.
Sigvard Lundgren talar om att begära företaget i likvidation. Det betyder att en förvaltare kallas in och avvecklar företaget. Man försöker undvika konkurs. Eftersom Sigvard Lundgren hävdar att vd:n tagit ut pengar från företaget på oriktiga grunder är han övertygad om att Linnea Brolin-Hollstein kommer att tvingas betala tillbaka pengarna man tvistar om.
Efter likvidationen räknar han med att ha resurser nog att förverkliga planerna på Ullevi som pensionat och konferensanläggning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om