Kompromiss kan rädda Tjustbanan

Kalmar län borde dra sitt strå till stacken och ta på sig både större risker och kostnader för trafiken på Tjustbanan. Det tycker Paul Håkansson (s), ledamot i landstingsstyrelsen i Östergötland. Ett förslag som ger nytt hopp för Tjustbanan.

Anders Henriksson (s).

Anders Henriksson (s).

Foto:

Västervik2007-11-02 00:25
Östergötlands landsting har sedan tidigare satt stopp för inköp av nya tåg till Tjustbanan och trafiken riskerar att läggas ner i juni. Paul Håkanssons idé ger en ny öppning i frågan.
- Det handlar om att nå en kompromiss och vi har olika ambitioner i våra län.I Östergötland prioriterar vi annat än Tjustbanan, vi har överfulla pendeltåg och vill bygga ut pendeltrafiken till Motala och Mjölby, säger Paul Håkansson.
- På det här sättet får Västervik sin tågtrafik och Östergötland slipper lägga ut pengar.

Förslaget ligger bara på idéstadiet, men diskuterades på landstingsstyrelsens möte i tisdags. Enligt Paul Håkansson finns det ett brett politiskt stöd för den.
- I korta drag går förslaget ut på att vi köper in fyra tåg, äger dem och sköter trafiken på banan. Vi går in med ett ekonomiskt bidrag som motsvarar de trafikkostnader som vi har i dag. Sedan är det upp till Kalmar län om man vill ställa upp och finansiera verksamheten och dela lika på riskerna för förtida avskrivningar av tågen.
Vad kompromissen skulle kosta Kalmar län i kronor finns inga siffror på ännu.
- Det blir dyrare än i dag, mycket dyrare. Hur mycket har jag inte räknat ut, men riskerna fördelas mer tungt på Kalmar län, säger Paul Håkansson.

På vår sida av länsgränsen tas förslaget emot med glädje.
- Det är en öppning som vi ser oerhört positivt på. Nu kan vi sätta oss ner och mer konstruktivt titta på en lösning, säger Anders Henriksson (s), ordförande för landstingsstyrelsen.
- Vi kommer ta kontakt med östgötarna omgående för att se hur en konstruktion kan se ut.
- Förutsättningarna för att hitta en lösning är goda och det känns mycket bra.
Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson (m) är också mycket positiv till Håkanssons initiativ.
- Det här är inte bara ett litet utspel, utan hela östergötland verkar stå bakom det här. Äntligen har vi en öppning.
- Visst finns det risker med förslaget, men vi kan även ta intäkter på trafiken om vi får fler resande. Nu är det upp till oss, och det oerhört viktigt att alla kommuner utmed banan hjälps åt.
Den 12/11 sammanträder Östergötlands landsting, då väntas tågförslaget tas upp för beslut.Fotnot: Läs även Paul Håkanssons insändare på sidan 15.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om