Komplicerat pussel säkra stormfällt virke

Nils-Eriki Alne

Nils-Eriki Alne

Foto:

Västervik2005-02-23 00:25
? Att hantera stormskadorna är mycket komplicerat och allt måste stämma för att det ska bli ett någorlunda bra resultat. Det vill säga så att vi kan minska värdeförlusten av det nerblåsta virket och förhindra framtida förluster, säger Nils-Erik Alne, chef för Södra skogsbruksområde i Tjust.
Branschen är inte dimensionerad för att ta hand om en så plötslig topp. Virket måste snabbt ut ur skogen för att inte skadeinsikter ska etablera sig. För att göra det inom acceptabel tid skulle krävas 2.000 maskinenheter (skördare + skotare) och i hela landet finns bara 1.500.
? I Götaland har vi ökat från normalt 200 till 400 enheter, säger Nils-Erik Alne. Vi har också moderna maskiner från Estland, Tyskland, England, Polen och Schweiz på plats. Men det kommer inte att räcka för att klara tidsfristen.

När virket väl är ute vid bilväg så måste det fraktas till sågar och massafabriker.
? Här har vi ett jätteproblem. Lastbilarna räcker inte alls till.
Det som ska sågas kan inte lagras utan att vattenbegjutas alternativt lagras i sjöar. Sågverken kan inte ställa om och gå upp i produktion hur mycket som helst, torkarna måste hinna med. Sedan ska de förädlade produkterna säljas/lagras också.
? Efter transporten är lagringen den svagaste länken i kedjan. Felaktig lagring är kapitalförstöring. Den såg som inte lagrar kommer inte att ha någonting att såga om ett år, för någon skog på rot kommer inte att avverkas. Vill man äta måste man fylla skafferiet. Därför måste Kindasågen exempelvis få lagra två miljoner stockar i sjön, annars stannar sågen i höst.

Mönsteråssågen, en av tio inom Södra, ökar sin kapacitet från 300.000 kubikmeter sågat per år till 370.000. Bland annat ökas kapaciteten genom minskat sortiment. En kubikmeter sågas normalt i 60-70 olika bitar. Genom att minska till 40 ökas självklart kapaciteten, men man måste hitta köpare också.
Maskingrupper och tjänstemän från Tjustbygden kommer snart att få rycka in och hjälpa till i Kronoberg och Halland. Riktigt hur det ska organiseras är inte spikat, men självklart måste de hjälpa till.
Tre förhatliga skogsinsekterTre förhatliga skogsinsekter
Tre små insekter är skogsbrukets huvudfiender i kapplöpningen om att rädda värdet på den stormfällda skogen och förhindra framtida värdeminskningar.
Märgborre förstör tillväxten på tall. Tar sig in mellan bark och ved och för med sig sporer av en svamp som gör virket blått. Äter märgen av årsskotten.
Randig vedborre borrar, som namnet antyder, sig fem, sex centimeter ner i virket och lägger ägg. Exportförbud råder på virke med sådana angrepp.
Granbarkborre går på och dödar växande skog. Gynnas av fällt virke som ligger i skogen över sommaren. Arten kan ?explodera? och ge stora, framtida skador.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om