Sedan en längre tid tillbaka har man på ambulansen arbetat för att höja personalens kompetens. Tjänsterna som ambulanssjukvårdare har successivt ersatts av ambulanssjuksköterskor. En så kallad konvertering av tjänster. Nu bromsar sjukhusledningen den utvecklingen vilket bekymrar ambulanssjuksköterskor i Västervik.
– Det här äventyrar patientsäkerheten och vårdkvaliteten. Arbetet i ambulansen är avancerat. Det kommer nya läkemedel, nya riktlinjer och ny teknik vilket kräver hög kompetens, säger Henrik Ryheden, ambulanssjuksköterska och förtroendevald inom Vårdförbundet.
Ambulanssjuksköterskorna har i uppdrag att hänvisa patienter till rätt vårdnivå. Den kunskapen gör att man många gånger kan minska belastningen på sjukhusets akutmottagning och i en förlängning även på sjukhuset.
– Det är ett stort ansvar att vara ambulanssjuksköterska och är man två blir arbetet betydligt effektivare och säkrare, säger Mathias Johnson, styrelseledamot i Vårdförbundet och ambulanssjuksköterska.
Ambulanssjuksköterskorna ifrågasätter starkt riktningen som innebär ett stopp i ombildandet av tjänsterna.
Sjukhuschef för länssjukhuset i Kalmar, Johan Rosenqvist, säger att det inte blir en kompetenssänkning mot vad det är idag.
– Med den stora sjuksköterskebrist som finns på våra sjukhus känns det inte rimligt att fortsätta konverteringen. Nu försöker vi rekrytera ambulanssjukvårdare, säger han.