Beslutet togs på måndagens möte i kommunstyrelsen, och det var kommunalrådet Dan Nilsson (S) som la fram förslaget.
– Vi gjorde bedömningen att det var läge att dra i handbromsen, säger han.
Bakgrunden är den senaste tidens debatt och protester från boende i de områden där vindkraftverk ska byggas. Enligt Dan Nilsson är den gamla vindbruksplanen, som pekar ut var det inte är lämpligt att bygga vindkraft, föråldrad. Sedan tidigare har han lovat att den ska uppdateras. Innan det arbetet är klart ska inga nya vindkraftsetableringar godkännas av kommunen, enligt förslaget till fullmäktige.
– Det har hänt så mycket i vindkraftsbranschen och man bygger mycket högre verk än när vindbruksplanen antogs. Vi tar ett nytt grepp och vill ta stora hänsyn till kommuninvånarnas boendemiljö.
Dan Nilsson tror fortfarande att vindkraft är en viktig pusselbit i klimatomställningen, men vid mötet med närboende har han till viss del ändrat uppfattning.
– Det jag ändrat uppfattning om handlar om hur vindkraftverken kan påverkar landsbygden, i och med att de blir så jäkla stora. Jag förstår de närboendes oro fullt ut.
Vad händer med de etableringar som redan är på gång, som Lervik och Tribbhult?
– De pågående etableringarna är ju beslutade, så vad jag kan se är det är en fråga som ligger hos markägarna och andra.
Maria Andersson är en av de som protesterat mot vindkraftsetableringarna. Hon bor i Spjuthult, nära de vindkraftverk som ska byggas i Lervik, och glad över kommunstyrelsens beslut. Om än med ett visst förbehåll.
– Jag är så otroligt tacksam över alla som engagerat sig, och det är jätteroligt att politikerna lyssnade. Men glöm inte bort de etableringar som är aktuella just nu. Det här visar ju att de tog beslutet på en gammal vindbruksplan, och tycker att det är fel. Jag hoppas att de fortsätter titta på det här.
Om kommunfullmäktige klubbar igenom förslaget betyder det att man använder det kommunala vetot mot vindkraft – ett veto som kan försvinna i framtiden. Regeringen har nämligen tillsatt en utredning för att ta se om det går att ta bort kravet på att kommuner måste godkänna nya vindkraftsbyggen. Motivet är att få fler företag att våga investera i vindkraft, genom att prövningsprocessen blir mer förutsägbar.