Kommunledningen i chock

"Det blir ett hårt slag för många familjer och för hela regionen."

Västerviks kommunledning var på torsdagen chockad men inte handlingsförlamad efter beskedet att Electrolux ämnar lägga ned i Västervik och 520 personer förlorar sina arbeten.  På bilden kommer kommunchefen Conny Jansson, till vänster, och kommunalrådet Harald Hjalmarsson ut från förmiddagens genomgång med ledningen för Electroluxfabriken i Västervik. Foto: ANDERS STEINER

Västerviks kommunledning var på torsdagen chockad men inte handlingsförlamad efter beskedet att Electrolux ämnar lägga ned i Västervik och 520 personer förlorar sina arbeten. På bilden kommer kommunchefen Conny Jansson, till vänster, och kommunalrådet Harald Hjalmarsson ut från förmiddagens genomgång med ledningen för Electroluxfabriken i Västervik. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2004-02-13 01:00
På torsdagen slog nyheten ned som en bomb     Electrolux lägger ned Västerviksfabriken och flyttar all produktion till Ungern!
520 anställda och familjeförsörjare förlorar sina jobb.
Denna dag     dagen före fredagen den 13     serverades av en ren händelse ungersk gulaschsoppa i Electroluxfabrikens personalmatsal.
En nedläggning i Västervik och flytt till Ungern innebär en engångskostnad för företaget 200 miljoner kronor, men ger därefter en årlig besparing på 150 miljoner.
- Om flytten blir verklighet, vilket vi tyvärr nog måste inrikta oss på, blir detta den största industrinedläggning som drabbat Västervik, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson och kommunchef Conny Jansson vid en presskonferens i rådhuset på torsdagseftermiddagen.
- Det blir ett hårt slag för de 520 anställda och deras familjer, liksom för hela regionen, säger Harald Hjalmarsson.
Han påpekar att även många underleverantörer, transportföretag och andra berörs vid en nedläggning av Electrolux i Västervik. Totalt rör det sig säkerligen om 1000 -1500 jobb.
Till detta kommer alla andra nedskärningar som just gjorts, eller som snart ska genomföras, på Västerviks arbetsmarknad.
- Vi förutsätter att regeringen och de regionala parterna, såsom Regionförbundet och länsarbetsnämnden, gör sitt yttersta för att lindra den skada som uppstårpå arbetsmarknaden vid en nedläggning av Electrolux i Västervik.

Västerviks kommunledning ska nu skyndsamt kalla samman alla berörda parter för att forma en projektorganisation.
- Annat arbete inom kommunen måste nu tillfälligt få stå tillbaka , säger Conny Jansson som tyvärr inte tror det blir möjligt för kommunen att ändra på Electrolux flyttplaner.
Redan på fredagsmorgonen ska kommunledningen träffa folk från Regionförbundet, länsarbetsnämnden och eventuellt också regeringen för att diskutera den kris Västervik hamnat i.
- Vi måste allra först få en total bild av arbetsmarknadsläget i Västervik. Det gäller att snabbt ta reda på vilka företag som kommer att beröras.
- Electrolux har alltid varit ryggraden i Västerviks näringsliv. Det är en stor tragedi om de nu försvinner, säger Conny Jansson som säger att staten måste inse att behovet av infrastruktursatsningar i norra Kalmar län nu är större än någonsin.
Såväl Harald Hjalmarsson som Conny Jansson framhåller att även om det just nu ser mycket mörkt ut för Västervik, så finns det alltid möjligheter.
- Vi måste kanske inte ha nya arbetsplatser med 500 anställda, men väl ett flertal andra mindre, nya företag.
- Vi vet inte vad Electroluxledningens definitiva beslut kommer att bli, men vi måste vara förberedda på det scenario som kanske ligger framför oss, understryker Harald Hjalmarsson och Conny Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om