Kommunism ingen stor fråga i Västervik

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly slutar att kalla sig för kommunist. De meddelade han i teveprogrammet Agenda på söndagskvällen. Men för vänsterpartisterna i Västervik är partiledarens omsvängning ingen stor fråga.

Lennart Beijer FOTO: ANDERS LILJEGREN

Lennart Beijer FOTO: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2005-11-01 00:25
- Inom vänsterpartiet i Västervik har det inte förts några större diskussioner om Lars Ohlys val att kalla sig för kommunist. Det har mer varit en fråga som media har diskuterat, säger Åke Lundgren, ordförande för partiet i Västervik.
Även Mariann Gustafsson, ledamot i kommunfullmäktige för vänsterpartiet, håller med.
- Det är medierna som har trissat upp den här frågan. För många är det här inte en stor fråga, säger hon.

På vänsterpartiets hemsida skriver Lars Ohly att han missbedömt hur starka reaktioner ordet kommunism skulle orsaka. För att inte skymma partiets politik väljer han därför att i framtiden svara nej på frågan om han är kommunist, och hoppas därigenom att det ska bli lättare att föra fram vad vänsterpartiet egentligen står för.
Det är också en förhoppning som vänsterpartisterna i Västervik har. Även om de sällan möter väljare som ställer sig frågande till partiledarens tidigare val att kalla sig för kommunist, tror många att Lars Ohlys omsvängning kan underlätta det politiska arbetet.

- Det viktiga är ju partiets politik, inte vad partiledaren kallar sig. Därför är det bra att Lars Ohly har ändrat sig, eftersom det kan underlätta väljarnas bedömning av partiet, säger Tomas Markljung, som bland annat är vänsterpartistisk ledamot i kommunfullmäktige i Västervik, och fortsätter:
- Vi vet ju varför begreppet orsakat sådana reaktioner. Det har fått betydelsen förtryck och diktatur, och därför har många tyckt att det är oklart varför vänsterpartiet har en partiledare som kallar sig för kommunist.

Även för Lennart Beijer, vänsterpartistisk riksdagsledamot från Hultsfred, är Lars Ohlys beslut välkommet. Vänsterpartiet är enligt honom inget kommunistiskt parti och det tidigare ordvalet har därför ställt till med problem för trovärdigheten.
- Det har varit en tröskel att ta sig över när man vill diskutera politik. Jag har alltid sagt att det är olyckligt att han kallar sig för kommunist, eftersom det drar onödig eld mot oss.
Lennart Beijer hoppas nu att beslutet kan skapa lugn och ro i partiet. Rapporterna om splittring i partiet har varit många och opinionsstödet har sjunkit kraftigt de senaste året.
- Lars Ohlys uttalande är en tydligt signal till den kommande kongressen att det är dags att samla partiet och gå vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om